Další šachta končí. OKD zavře na Karvinsku důl Lazy

30. listopad 2018 14:15

Těžba v karvinském dole Lazy skončí příští rok v říjnu. Rozhodlo o tom představenstvo společnosti OKD. Jako hlavní důvod uvedlo, že důlní pole už je vyčerpané.

A dostat se k novým zásobám by podle propočtů stálo miliardy korun. Horníci by museli stávající jámu zhruba o půl kilometru prohloubit. „Tyto práce by si pak vyžádaly investice v rozsahu několika miliard korun po dobu nejméně 3 let včetně dalších mnoha milionových nákladů na zajišťovací provoz Dolu Lazy,“ upřesnil předseda představenstva a výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk.

V dole teď pracuje zhruba 850 lidí. „Vedení OKD v tomto konkrétním případě nepočítá s hromadným propouštěním zaměstnanců. Ti by po uzavření Dolu Lazy měli najít uplatnění v dalších lokalitách OKD v karvinské části revíru,“ upřesnil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Stručná historie těžby v lokalitě Dolu Lazy

  • Důl Lazy, ve kterém se těžilo koksovatelné i energetické uhlí, se nachází v jihozápadní části karvinské dílčí pánve.
  • Jeho vznik je datován už v roce 1890, tehdejší název byl Neuschacht (Nová jáma). V roce 1950 byl přejmenován na „Důl Antonín Zápotocký“ a v roce 1991 na Důl Lazy.
  • července 1995 došlo v rámci právního předchůdce ke sloučení dolů Lazy, Dukla a František do jednoho odštěpného závodu pod názvem Důl Lazy. Těžba uhlí na Františku byla ukončena v roce 1999 a Důl Dukla byl v rámci útlumu začleněn od 1. února 2006 pod Důl Paskov.
  • K 1. dubnu 2008 byl Důl Lazy sloučen s Dolem ČSA a vznikl samostatný Důl Karviná, později označován jako Důlní závod 1. K datu 1. listopadu 2018 pak vznikl samostatný provozní celek Důl Lazy z důvodu oddělení větrních cest od lokality Důl ČSA.
  • V rámci úpravny uhlí v lokalitě Lazy funguje už jen její tzv. suchá část. Zbytek produkce je převážen na Darkov za účelem další úpravy uhlí.
  • V současné době došlo k ukončení těžby porubu ve sloji MAX.
  • V letech 2018 - 2019 (do 31. října) se plánuje těžba jednoho porubu ve sloji MAX a jednoho porubu ve 40. sloji.
autoři: iha , tif
Spustit audio

Související