V Karviné-Starém Městě se nové domy dál stavět nesmí, OKD trvá na těžbě v oblasti

3. květen 2018
Zprávy , Zprávy

Obyvatelé karvinské části Staré Město nesmí na svých pozemcích stavět nové domy. Důlní společnost OKD totiž stále plánuje, že rozšíří těžbu i v této lokalitě. Dnes už státní firma přitom oznámila, že chce z podzemí dobývat stále méně uhlí. Jenže ložisko na okraji Karviné opustit nechce a místním vadí, jak jim to zasahuje do života.

„Pro nás je to zklamání, protože všichni, co tam vlastníme nějakou nemovitost, nemůžeme v podstatě nic nového postavit,“ říká Monika Heisigová, která patří k hlasitým odpůrcům těžby ve Starém Městě.

Stavební omezení se dotýkají i její rodiny. „Mám velký pozemek, mám dospělou dceru, která by si chtěla na pozemku postavit rodinný dům. Teď má problém, protože si ho nepostaví. Je to i finanční zátěž, protože bude muset hledat pozemek někde jinde a vynakládat další finance,“ dodává.

Lidé sice mohou své domy opravit, ale nové stavět nemohou. Vyplývá to z nového územního plánu, potvrzuje náměstek karvinského primátora Miroslav Hajdušík (KSČM).

„Může se stát, že třeba státní podnik OKD řekne, že od záměru odstoupí. A my vydáme změnu územního plánu a všechno se vrátí zpátky. Takže ten rozvoj je tam možný. Ale dnes má všechno v rukou stát,“ dodává náměstek.

Karvinští zastupitelé schválili dohodu s OKD o těžbě uhlí pod Starým městem

Na dole 9. květen končí těžba po 56 letech (ilustr. foto)

Zastupitelé v Karviné souhlasí s těžbou uhlí pod městskou částí Staré město. Schválili prodloužení dohody s důlní společností OKD, které firmě umožní požádat o rozšíření těžby.

Ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO) říká, že ložisko může být pro stát strategicky důležité. „Pokud se nerozhodne, že je zrušeno ložiskové území nebo ochrana ložiska nerostných surovin, tak tam prostě ta stavební uzávěra je. Ten problém je v tom, že dnešními metodami výtěžnosti to ložisko nemusí být zajímavé, ale může být zajímavé za 20 nebo 30 let,“ vysvětluje ministr.

Důlní společnost OKD ovládá stát. Firma chce přitom objem uhlí snížit ze současných 6 na 2 milióny tun ročně. Plánů na těžbu pod Starým Městem se ale nevzdává.

autor: ada
Spustit audio