Sviadnovu zbyl po OKD historický unikát. Co s těžní věží bude, ale není jasné

24. červenec 2017

Společnost OKD pokračuje v útlumu Dolu Paskov a řeší, co dál se všemi budovami. Týká se to i unikátní více než 35 metrů vysoké těžní věže v takzvané lokalitě Sviadnov. Jako jediná stavba zřejmě celý důl přežije, protože je památkově chráněná. Spodní část má netypický válcový tvar a věž zaujme hlavně velkoryse prosklenou špicí.

Bylo 2. května 2014, kdy po 32 letech ve Sviadnově utichl hluk obřích ventilátorů. Na šachtě už nebyly nutné, řekl tehdy Ivan Šimek z OKD, který ventilátory vypínal.

„Na Sviadnově už několik let netěžíme, takže jsme si mohli dovolit uzavřít zhruba 10 kilometrů důlních chodeb. Zůstalo nám v provozu necelých sto kilometrů,“ upřesnil.

To už ale neplatí. Nejen Sviadnov, ale mlčí už celý Důl Paskov. A v okolí šachty vynikají úplně jiné zvuky.

Památkáři doufají, že vysoká kruhová a nahoře bohatě prosklená těžní věž ve Sviadnově zůstane. „Dokumentuje 60. léta, kdy tady vznikla celá řada hodnotných a významných architektonických realizací ještě pod vlivem bruselského Expa. A v rámci České republiky je to naprostý unikát,“ řekl Miloš Matěj z Národního památkového ústavu v Ostravě.

A nejenom v rámci Česka. Podle památkáře Matěje nemá tato stavba zřejmě obdobu ani v Evropě. Zahraniční experti si ji už mnohokrát zblízka prohlíželi. „Byli velmi překvapeni zejména v 90. letech, kdy pro ty kolegy ze západních zemí bylo velmi překvapivé, že něco takového tady vzniklo,“ dodal památkář.

Věž by mohla v budoucnu sloužit třeba jako restaurace s jedinečným výhledem na Beskydy. Vše ale záleží na tom, co bude dál se samotnou těžební společností OKD. Příští měsíc její věřitelé rozhodnou, jestli dostane šanci pokračovat v těžbě uhlí anebo spadne do konkurzu.

autor: mrk
Spustit audio