Ukončení těžby OKD může ohrozit až 5 tisíc míst u dodavatelských firem

5. únor 2021 07:20

Tisíce lidí mohou přijít o práci kvůli konci těžby uhlí, i když přímo v OKD nepracují. Žádná přesná statistika ale neexistuje. Proto Moravskoslezský kraj obesílá takzvané dodavatelské firmy zvláštními dotazníky. Jsou jich stovky - od úklidových firem přes servisní služby až po výrobce důlních zařízení. Cílem je zajistit pomoc pro ty, kteří to budou potřebovat.

„Sociální program pro zaměstnance OKD je velmi dobrý. Opravdu to vypadá, že v samotném koncernu nedojde k žádnému kolapsu – ti lidé půjdou buď do důchodu, do Diama, nebo si najdou nové pracovní místo. To, co řešíme my, je vlastně ten svět mimo OKD,“ říká Jakub Unucka, náměstek moravskoslezského hejtmana (ODS).

Do konce února chce mít pohromadě podklady od firem spolupracujících s OKD. Jde podle něj také o dopady na celou ekonomiku kraje.

Čtěte také

„OKD za poslední roky platilo dodavatelům asi 10 miliard korun, o které teď ten trh přijde. Od energií, přes lidi, stroje, služby. Je to dost významná částka, která se týká asi tisícovky firem,“ dodal Unucka.

Dotazníky měly vyčíslit, jak by mohl firmám pomoci třeba stát. Například možným příspěvkem po ukončení pracovního poměru. Pomoc slibuje také Svaz průmyslu a dopravy. Jeho viceprezident Jan Rafaj je přesvědčený, že třeba důlní technologie od dodavatelů z Ostravska je konkurenceschopná i v cizině.

„Chceme například připravit misi do Austrálie, kde je těžba pořád v kurzu, kde máme velmi dobré kontakty. Věříme, že s firmami, které budou mít zajímavé produkty, bychom mohli společně otevřít velmi zajímavá jednání k novým dodavatelským vztahům. Těch míst může být mnohem více,“ upřesnil Rafaj.

Šancí jsou podle kraje také chystané velké státní investice v regionu, kde by mohla najít uplatnění spousta lidí. Například na stavbách silnic, železnice, energetických sítí. To zase souvisí s postupným přechodem země na úplné odstavení uhlí jako suroviny.

Další nové informace v této věci kraj slibuje koncem února.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související