Z horníka programátorem. ‚Nebylo to jednoduché, snad to klapne,‘ říká úspěšný absolvent

18. září 2017

Může se stát dlouholetý horník specialistou v programování? Výsledek neobvyklého rekvalifikačního kurzu v Ostravě odpovídá jasně, může. První absolvent, který zvládl všechny zkoušky, už našel práci v komerční sféře. A další bývalý horník nastupuje na odbornou stáž.

„Absolutně mě nenapadlo, že bych někdy mohl dělat programátora. Uvidí se, jak bude kurz pokračovat a jak nám to půjde. A pak uvidíme,“ říkal před pár měsíci bývalý horník Tomáš Hisem.

Věřil, že na jedné z ostravských fakult zvládne teorii a všechny zkoušky. Teď už je jasné, že patří mezi čtyři úspěšné absolventy. Původních zájemců bylo čtyřicet. „Zvládnout se to evidentně dalo, když jsem to zvládl, ale není to jednoduché,“ usmívá se Hisem.

Na Dole Paskov fáral 21 let, předtím pracoval na Dole ČSM. Doma v obýváku už na to ale nevzpomíná jako horník, ale jako stážista. Nastupuje v pondělí.

„Každý říká, že jsem měl odvahu. Je mi 45 a začínám s úplně novým oborem. Uvidíme, jak to klapne po stáži. Jestli získám nějakou práci, tak to bude dobré,“ dodává pro Český rozhlas Ostrava.

Na stáži se naučí samostatné práci a bude mít potom velkou šanci skutečně uspět na pracovním trhu, myslí si Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která tyto neobvyklé kurzy pro horníky organizovala.

„Čtyři ze čtyřiceti, deset procent, došli až ke stážím. A jeden z nich už má dokonce práci na plný úvazek jako vývojář/kodér. Je to neskutečná ukázka toho, že to jde. Je to výrazná kariérní změna do sféry, ve které bude dlouhodobě velmi mnoho příležitostí,“ přibližuje Dombrovský.

Hisem přiznává, že po mnoha letech prožívá zvláštní pocity, protože jde do úplného neznáma. I když občas váhal, jestli se rozhodl správně, názor nezměnil. „Chci a baví mě to, takže to klapne,“ uzavírá bývalý horník.

autor: mrk
Spustit audio