Dřevěná rozhledna připomínající strážní věž přibude letos u Oder na Novojičínsku

2. duben 2018

Nad Odrami vyroste druhá rozhledna ze dřeva. Jednu už tam mají, stojí poblíž místní části Pohoř. Její velmi podobná kopie přibude ještě letos na opačné straně oderského údolí poblíž části Veselí. Bude součástí sítě vyhlídek, které vyrostou na české a polské straně hranice.

„Pěkný výhled už je tady teď přímo ze země, ale vybudováním rozhledny, jejíž vyhlídková plošina by měla být ve výšce 9 metrů, vlastně ten výhled ještě umocníme. Uvidíme i město Hranice a celé údolí Moravské brány,“ říká Alena Zemanová, vedoucí odboru školství a kultury oderské radnice.

Stojíme na místě, kde bude rozhledna stát. První domy místní části Veselí jsou jen kousek za námi.

„Rozhledna bude v sobě skrývat jakoby tři symboly. Hlavní je pořád symbolika strážní věže, kterou mají Odry ve znaku. Věž symbolizuje i šachovou hru a také to, že Odry jsou v regionu významným hráčem. A když se podíváte potom z nějakého leteckého snímku, tak pohořská rozhledna ve tvaru strážní věže a veselská rozhledna ve tvaru strážní věže budou tvořit takovou bránu do Nízkého Jeseníku,“ vysvětluje Alena Zemanová.

Rozhledna vyjde na necelé dva miliony korun. Zhruba polovinou přispěje Euroregion Silesia. Stylová dřevěná konstrukce totiž bude součástí projektu stavby nových rozhleden podél česko-polské hranice.

„Samozřejmě dbalo se na to, aby to bylo v lokalitách, které mají nějaký výhled. Aby to bylo v lokalitách, které jsou turisticky přístupné a hlavně i cyklisticky přístupné. Takže se potom tady nabízí propojení toho českého a polského pohraničí nějakou novou formou, a to formou sítě těch rozhleden. U každé rozhledny označíme místa, která můžou návštěvníci navštívit na polské a české straně,“ říká starosta Oder Libor Helis (nez.).

Se stejnou podporou evropských peněz vzniknou na českém území rozhledny u Slatiny u Bílovce a u Stěbořic na Opavsku. Všechny by měly být hotové do konce roku.

Rozhledna bude stát u stávající odpočívky
autor: Michal Polášek
Spustit audio