Státní podnik DIAMO se chystá na převzetí dolů společnosti OKD

16. listopad 2020 13:48

Součástí státního podniku DIAMO bude úplně nový odštěpný závod. Dostane název Darkov podle jednoho z dolů OKD na Karvinsku, ve kterém už brzy skončí těžba. Jak vypadají přípravy na převod šachet z OKD pod DIAMO?

Tomáš Hisem, momentálně asi nejznámější horník, který se dokázal přeškolit z fárání na programátora. Možné rekvalifikace teď čekají i další. Koho se to týká, ten už to ví, říká mluvčí OKD Naďa Chattová.

Čtěte také

„Jsou informováni a je jim poskytnuta pomoc v rámci našeho projektu Nová šichta a také pracovníků Úřadu práce ČR,“ dodává mluvčí s tím, že po novém roce odejde 550 zaměstnanců, na konci února dalších 1400.

Na přechod těch, co zůstanou a převedení prvních šachet se chystá i DIAMO, podnik se zvětší. „Teď konkrétně ustavujeme nový odštěpný závod Darkov, seznamujeme se převáděným majetkem a samozřejmě připravujeme smluvní dokumentaci převodu,“ potvrdil ředitel Diama Ludvík Kašpar.

Podnik pak také převezeme celou proceduru propouštění. „Budeme hned v lednu organizovat druhé kolo propouštěcích rozhovorů za účasti zástupce OKD, Diama, odborových organizací,“ dodává Kašpar. A ti, kteří zůstanou, budou zajišťovat sanační práce po skončení těžby. Až se podaří získat všechna povolení.

Od března příštího roku se bude těžit uhlí jen na obou dolech ČSM. Celkové náklady na ukončení těžby uhlí na Karvinsku do roku 2035 přesáhnou 14 miliard korun. Včetně sociální pomoci.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související