Úřad práce otevírá své pobočky na dolech OKD. Kvůli chystanému propouštění

2. listopad 2020 12:45

Už za čtyři měsíce opustí doly na Karvinsku zhruba dvě tisícovky lidí. Souvisí to s dalším plánovaným útlumem těžby uhlí. Proto budou ode dneška horníkům pomáhat přímo na šachtách poradci z úřadu práce. Právě Karvinsko je totiž okresem s dlouhodobě nejvyšší nezaměstnaností v celé republice.

Před třemi a půl lety balili své věci horníci z dolu Paskov. Po úplně poslední šichtě. A právě zkušenosti s tímto útlumem se opráší už na konci února, kdy by měla skončit těžba na Darkově a na dole ČSA.

Poradenská centra budou tři a na všech dolech, potvrdila mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Cílem je, aby co nejméně lidí skončilo v evidenci nezaměstnaných. Na Karvinsku totiž přesahuje průměrná nezaměstnanost 8 procent.

„Zároveň zaměstnancům poskytneme aktuální přehled rekvalifikačních kurzů. Tak abychom maximálně podpořili jejich šance na nové pracovní uplatnění,“ dodala Beránková.

Právě o rekvalifikace je v Moravskoslezském kraji velký zájem. Za 9 měsíců v tomto roce do nich úřad práce zařadil více než tisícovku lidí. A v tom pomůže i OKD. „Ve spolupráci s úřadem práce se umíme dohodnout na tom, že zaměstnanci bude doplněna rekvalifikace, kterou bude potřebovat budoucí zaměstnavatel,“ dodává personální ředitelka důlní firmy Radka Naňáková.

V OKD pracuje v současné době přes 7 tisíc lidí. Od března by měly zůstat v provozu jen doly ČSM, zřejmě do konce roku 2022.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související