Malá obec Jezdkovice opravuje 400 let starý zámek. A mění ho v dominantu vesnice

7. říjen 2016

Česká republika je doslova rájem hradů a zámků. I když mnoho z nich nepatří mezi vyhledávané turistické cíle, postupně se daří jejich záchrana. V malé obci Jezdkovice u Opavy jeden takový zámek mají a krok po kroku ho opravují. Jednou by z něj chtěli udělat kulturní a společenské centrum celé vesnice.

Zámek je kulturní památkou a obec ho postupně opravuje a obnovuje už čtrnáctým rokem. Využijí tady každou korunu, každou dotaci. Teď například 100 tisíc korun od ministerstva kultury.

„Těchto sto tisíc korun použijeme na opravy zasedací místnosti v druhém nadpodlaží. Snažíme se a už teď tam bude volební místnost. Dosud jsme jako volební místnost využívali kancelář obecního úřadu a myslím, že v Moravskoslezském kraji menší volební místnost neměli, než byla v Jezdkovicích,“ říká starostka Věra Burdová (nezávislá).

Opravy se v brzké době dotknou takzvaného šrotovníku, což jsou prostory, které ještě v nedávné minulosti sloužily chovatelům drůbeže. Ti si sem chodili šrotovat obilí.

„Chceme, aby zde byly spíše společenské prostory, ale vůbec se nebráníme tomu, že zde v tom prvním nadpodlaží, protože máme v plánu opravit i druhé nadpodlaží, se budou vlastně nacházet nějaké ty menší stroje a nářadí, jak to vlastně používaly babičky před sto lety,“ vysvětluje starostka.

Řada prostor zámku v Jezdkovicích na opravu teprve čeká

Jezdkovice jsou malá obec, ale zámek – to je velké sousto. Jak to zvládají? „Skutečně jsme malá obec, je nás tady 242 obyvatel a rozpočet je opravdu malý. Snažíme se, jak to jde, proto to děláme už tak dlouho a jenom po částech, po malých etapách a z prostředků, které skutečně jsme schopni zajistit z dotačních titulů,“ dodává Věra Burdová.

Na zámku zbývá dokončit ještě chodby a další místnosti. Co už je naopak hotové, to je zámecká zahrada. Pokud pojedete kolem, tak se podívejte, protože to rozhodně stojí za to. A jednou se takto bude lesknout i celý zámek.

autor: mrk
Spustit audio