Maturita

22. březen 2010

Spory okolo zavedení státní maturity se přiostřují. Už letos na podzim by si měla část středoškoláků vyzkoušet její generálku. Někteří učitelé ale tvrdí, že nákladnému projektu hrozí krach a nechtějí s ním mít nic společného. V čele těchto protestů stáli jako první učitelé z Ostravy.


0:00
/
0:00

Na tu zprávu si pamatuji, jako by to nebylo před mnoha lety, ale včera. Třídní profesorka vešla do třídy a oznámila nám, že budeme první, kdo si na škole vyzkouší státní maturity. Jako studenti nižšího ročníku jsme z představy přísné maturitní komise za bílými ubrusy měli ještě posvátnou hrůzu. Tato informace nás nepotěšila už proto, že jiný typ maturity si žádá úplně jiný styl příprav a zčásti vypracované otázky do čtyř předmětů by bylo třeba začít zpracovávat úplně znovu. Navíc tehdy nebylo jisté, jakou podobu vlastně bude státem garantovaná zkouška mít, což stejně jako nás znepokojovalo i naše kantory. Zmatky netrvaly dlouho a ministerstvo školství od svého plánu upustilo. V klidu jsem odmaturoval, vystudoval vysokou školu a nastoupil do redakce. A teď se historie opakuje. Sleduji, co názorové střety kolem maturit dělají se studenty dnes. Mají, stejně jako my, dost starostí s přípravami na klasické zkoušky z dospělosti a na experimenty, o nichž někteří lidé říkají, že jsou nepřipravené, nemají vůbec náladu. Nedivme se jim.

Něco se za více než desetiletí vzestupů a pádů státní maturity přece jen změnilo. Kromě středoškoláků, kteří se tradičně nebojí dát najevo svůj názor je konečně slyšet také mínění učitelů. Své argumenty už si nešpitají ve sborovnách a konečně se odvážili zahájit debatu o úrovni vzdělání mladé generace ve veřejném prostoru. Na rozdíl od části politiků, kteří chtějí na těchto tématech získat před volbami body u nejmladších voličů jim jde skutečně o podstatu věci.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.