Medvěda v Beskydech se podařilo chytit. Dostal speciální obojek

9. duben 2019 10:26

Medvěda, který se už více než měsíc pohybuje v okolí Lysé hory, se v pondělí večer podařilo odchytit do nastražené klece. Zvíře dostalo telemetrický obojek a bylo opět na stejném místě vypuštěno. Informoval o tom dnes František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„V terénu byly čtyři speciální klece, na medvěda jsme líčili ryby, kukuřici a jablka. Po zhruba čtrnácti dnech do klece včera večer vlezl, přivolaný veterinář jej uspal a ve spolupráci s kolegy z polského Tatranského národního parku mu nasadil telemetrický obojek a čip,“ popsal František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Jedná se o medvědici, dnes ráno byla na stejném místě vypuštěna. „Experti z Mendelovy univerzity nám budou nyní poskytovat průběžné informace o tom, kde se zhruba pohybuje. Zároveň byly odebrány vzorky pro genetickou analýzu, která by měla určit, zda je to stejné zvíře, které se na podzim pohybovalo ve Zlínském kraji na Vsetínsku,“ doplnil Jaskula.

Medvědice váží 106 kg, vysoká je 87 cm. Telemetrický obojek může být funkční zhruba dva roky, data o pozici jsou zaznamenávána každé dvě hodiny.

„Předpokládáme, že by se nyní na jaře mohlo zvíře odebrat do lesů, kde bude mít větší nabídku potravy než v zimě. V případě nutnosti ale můžeme přistoupit i k odplašení. Obyvatele i návštěvníky Beskyd prosíme, aby se medvědici nepokoušeli najít, nepřibližovali se k ní a zároveň nenechávali v okolí lidských sídel odpadky a zbytky potravy, které by ji mohly lákat. Medvěd se člověku obvykle vyhýbá, ale je to velké zvíře, které vyžaduje respekt,“ připomíná František Jaskula.

Evropsky významná lokalita

Medvědi do naší přírody patří, stejně jako další velké šelmy, rys a vlk, poukazují ochránci přírody. Právě oblast Beskyd je jediným místem, kde u nás všechny tyto tři šelmy žijí. Zatímco vlka a rysa můžete spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přichází ze sousedního Slovenska.

Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v ČR přísně chráněni. Kvůli jejich dlouhodobému přirozenému výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem. „Škody, které šelmy působí na domácích chovech hospodářských zvířat – v případě medvěda také na včelstvech, kompenzuje majitelům stát,“ uzavírá Jaskula.

autor: tif
Spustit audio

Související