Medvědice opustila Hukvaldy. Hejtmanství preventivně požádalo o povolení k odstřelu

24. duben 2019 06:10

Hejtmanství žádá kvůli medvědům o výjimku – má umožnit zvlášť chráněné zvíře v krizi odchytit nebo i zastřelit. Medvědice, která dostala od ochránců přírody monitorovací obojek, totiž v minulých dnech zašla až na Hukvaldy – tedy mimo území CHKO Beskydy.

Kraj chce mít povolení v záloze, kdyby se tato nebo i jiné šelmy staly pro lidi nebezpečné. Stoprocentně totiž není jasné, kolik medvědů v Beskydech vlastně žije. O výjimce budou rozhodovat úředníci.

„Ráno jsem šel kolem včelích úlů a zjistil jsem, že dva jsou vyvrácené, rámky roztahané. Jediné, co mě napadlo, že to udělal medvěd. Zavolal jsem dalším včelařům a shodli jsme se, že to byl medvěd,“ popisuje Vladimír Pavelec, který má úly v Horní Čeladné.

Před časem monitorovaná medvědice opustila i chráněnou krajinnou oblast a vydala se do okolí Hukvald. Proto se kraj rozhodl o výjimku zažádat. „Hejtman tuto výjimku podepsal pro případ, že se medvědice bude pohybovat mimo chráněnou krajinnou oblast. Ať už se jedná o odchyt, plašení nebo usmrcení zvířete – je vydáno pouze pro případ, že toto zvíře bude útočit a bude ohrožovat lidské životy,“ vysvětluje mluvčí Moravskoslezského kraje Nikol Birklenová.

Medvěda v Beskydech se podařilo chytit. Dostal speciální obojek

Chycená medvědice v Beskydech, odborní pracovníci provádějí zápis

Medvěda, který se už více než měsíc pohybuje v okolí Lysé hory, se v pondělí večer podařilo odchytit do nastražené klece. Zvíře dostalo telemetrický obojek a bylo opět na stejném místě vypuštěno. Informoval o tom dnes František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Kraj je v kontaktu s expertem z Mendelovy univerzity, který přes monitorovací obojek sleduje pohyb medvědice a její chování. „Víme, že medvědice nemá tendenci přibližovat se k lidským obydlím, spíše se schovává a je klidnější. Od tohoto víkendu máme informaci, že se medvědice vrátila do CHKO,“ dodává Birklenová.

Stejnou výjimku na odchyt má i správa CHKO Beskydy. Podle jejího ředitele Františka Jaskuly se snaží i monitorovat, kolik medvědů v Beskydech je. „Víme o medvědovi s obojkem, víme o medvědovi na hranici se Slovenskem a od myslivců byly informace o dalších medvědech. Ale netroufnu si říct, kolikrát je počítaný stejný medvěd a kolikrát jsou to opravdu různá zvířata,“ říká Jaskula.

Pokud kdokoliv medvěda potká, doporučuje se hlavně nepanikařit, nekřičet a neutíkat. Nejlepší je uhnout pohledem a pomalu z místa vycouvat.

Kraj teď také chce, aby ministerstvo životního prostředí zpracovalo koncepci, jak rychle řešit případné problémy s medvědem. Chybí podle něj jasné instrukce, jak v podobných případech postupovat.

Jak se chovat v oblastech s výskytem medvěda

  1. Předcházejte setkání s medvědem

 - Držte se turistických tras. V nepřehledném terénu mluvte, zpívejte, cinkejte...

 - Dodržujte zákaz vstupu do rezervací a klidových oblastí.

 - Nenechávejte v přírodě žádné zbytky jídla.

  1. Při setkání s medvědem zůstaňte klidní

 - Vyhněte se i vy medvědovi, kterého potkáte, a zatím o vás neví.

 - Nedívejte se medvědovi přímo do očí, mluvte klidným hlasem a pomalu se vzdalujte. Neutíkejte!

 - V žádném případě se nepokoušejte medvěda odehnat.

 - Pokud by vás medvěd napadl, nepokoušejte se utéct, ale klekněte si na zem, sbalte se do klubíčka, rukama si chraňte krk, lokty dejte ke kolenům.

 

Redakčně zkráceno, podrobněji na www.selmy.cz

Spustit audio