Měl být srovnán se zemí. Dnes je Slezskoostravský hrad důležitým centrem kulturního dění

20. prosinec 2019

Nechybělo mnoho a Slezskoostravský hrad stojící v Ostravě byl srovnán se zemí. V 50. letech minulého století na něj byl vydán demoliční výměr. Kvůli dolování uhlí totiž poklesl zhruba o 16 metrů. K jeho zbourání ale naštěstí nedošlo. Dnes mají Ostravané krásně udržovanou kulturní památku, která slouží k výletům, k poznání historie i jako důležité centrum různých kulturních akcí.

Hrad se začal propadat už na sklonku 19. století. Přímo pod ním se totiž těžilo uhlí, stěny hradu praskaly a postupně se svezl dolů. Tehdy patřil rodu Wilczků. Ti jej drželi do roku 1945, kdy byl vyvlastněn. Uhlí se pod chátrajícím hradem těžilo až do roku 1961. V únoru 1954 byl na hrad dokonce vydán demoliční příkaz.

Naštěstí k demolici nedošlo a v průběhu několika desetiletí se objevily snahy o jeho záchranu. Pomohlo až jeho odkoupení městem Ostravou, důkladná rekonstrukce a následné otevření hradu pro veřejnost v roce 2004.

Dobově zařízené komnaty a náročnou prohlídkovou trasu ovšem rozhodně nečekejte. Můžete ale navštívit některou ze stálých expozic, například Muzeum Jantarové stezky a Hedvábné cesty. Podkroví jedné z budov naplňují zase sezónní výstavy. Ve vánočním čase je návštěvníky velmi vyhledávaná velká výstava betlémů.

Slezskoostravský hrad leží v těsné blízkosti centra Ostravy

Citlivější lidé mohou při návštěvě hradu vnímat energie v kapli v jeho nejstarší části. Je v ní umístěna socha svaté Hedviky, patronky Slezska a také vyřezávaný betlém, ve kterém se Jezulátku jdou poklonit také horníci. Podle kastelánky hradu Aleny Špetíkové se po chvíli v kapli cítíte jako znovuzrození. Zcela opačně ale prý působí pobyt v hradním sklepení. Údajně tam kdysi bývala mučírna. Dnes se tam připravuje nová expozice.

Informace o akcích, výstavách a o otevírací době Slezskoostravského hradu najdete na stránkách www.slezskoostravskyhrad.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.