Menší firmy mají strach z karantén a izolací kvůli omikronu

18. leden 2022 08:37

Například ostravská pekárna ve Staré Bělé by podle majitelky musela zavřít, má jen hrstku zaměstnanců a po pozitivním testu by rychle náhradu nesehnala. Právě první sérii testování má už Česko za sebou. Podle vládou nařízených pravidel se má opakovat dvakrát týdně.

Samotné testování tady nijaké velké potíže nepůsobí. Větší starosti dělají majitelce Starobělské pekárny Jiřině Chalupské karantény a izolace u nakažlivějšího omikronu. To by se z provozovny, která má jen pět zaměstnanců, vůně křupavého chleba nelinula.

Čtěte také

„Jsme malá firma a pro každou takovou malou firmu znamená karanténa nebo izolace některého z pracovníků to, že se musí uzavřít,“ říká Chalupská.

Chléb pečou ve speciální šamotem vyložené peci, která se nevypíná. „Je důležité, aby pec nevychladla, protože náběh by byl extrémně drahý. A s karanténou by byl problém – my tu pec sice ztlumíme, nicméně ohřev musí stále běžet. To znamená, že náklady na energie a náklady personální jsou vysoké a přitom žádné příjmy, to by mohlo být likvidační,“ vysvětluje Chalupská.

Podle majitelky malé pekárny by potíže vyřešilo, kdyby v podobných provozovnách mohla platit pracovní karanténa.

Pec starobělské pekárny
Spustit audio

Související