Města se potýkají s nedostatkem strážníků. Nováčky lákají na peníze i na byty

31. květen 2018 15:15

Problém s nedostatkem strážníků řeší mnoho měst v kraji. Řady městských policistů potřebují rozšířit v Ostravě, Opavě, Bruntále a dalších městech.

U městské policie Ostrava jsou desítky volných míst. Z organizace odešlo v poslední době přes 70 lidí, podle vedení je za tím nábor u státní policie.  Časté jsou i odchody k jiným městským policiím, kde jsou lepší podmínky. Radnice chystá pro nováčky výhody jako například možnost bydlení v obecních bytech.

„Navýšili jsme stavy městské policie na 715 strážníků. Tohoto stavu se nám podařilo dosáhnout na konci roku 2016, od té doby nám to mírně klesá. Důvodů je celá řada, chceme na to reagovat významnou náborovou kampaní, kterou bychom v těchto dnech chtěli rozjet,“ říká primátor Tomáš Macura (ANO).

S nedostatkem strážníků se podobně jako v Ostravě potýkají i ve Frýdku-Místku. Do plného počtu 75 městských policistů jich 25 chybí. Podle mluvčí města Jany Matějíkové strážníci odcházejí například k policii nebo armádě, kde nabízejí lepší benefity.

„Nemůžeme jim nabídnout takové benefity jako tyto státní složky. A tou zásadní je podle našeho názoru renta, která láká ze všeho nejvíc. My rentu vyplácet nemůžeme, protože nám to nedovoluje zákon,“ dodává mluvčí města.

Strážníky hledají také v Bruntále. V poslední době jich několik odešlo, mimo jiné do větších měst. Město se zájemce snaží nalákat náborovými příspěvky. „Od začátku letošního roku je to 30 tisíc korun,“ potvrzuje mluvčí tamní radnice Jiří Ondrášek.

autoři: Iva Havlíčková , Klára Kohutová , tif , Petra Sasínová
Spustit audio