Město Fulnek zatím nepřevezme bývalý kapucínský klášter a kostel

26. červen 2019 07:10

Zastupitelé ve Fulneku váhají s převzetím bývalého kapucínského kláštera a přilehlého kostela do svého majetku. Obě památky zdarma městu nabídl Moravskoslezský kraj.

Z bývalého kláštera zbývá už jen torzo, rekonstrukce by podle odhadů vyšla na více než 100 milionů korun. Zastupitelé proto podpis darovací smlouvy odložili.

„V kostele svatého Josefa přestaly být mše v roce 1950, kdy tady skončili kapucíni, kteří v přilehlém klášteře žili,“ říká průvodkyně Marie Valová. „Od roku 2006, kdy došlo k rekonstrukci památky ze 17. století, se tady dělají občanské svatby, výstavy, koncerty,“ dodává.

Bývalý kapucínský klášter stojí hned vedle kostela. Je v havarijním stavu. Už na první pohled. „Byl zařazen do nejohroženějších památek v České republice,“ připomíná Valová. Rozbitá je podlaha, ze zdí trčí cihly. Nejzachovalejší je střecha, ale i ta by potřebovala opravu.

A právě špatný stav střechy je podle starostky Radky Krištofové (ČSSD) jedním z důvodů, proč zastupitelé podpis darovacích smluv odložili. „Vzhledem k tomu, že někteří zastupitelé zjistili, že je tam nyní havarijní stav a že tam v květnu při deštích značně zatékalo, chtějí s krajem vyjednávat o tom, zda opraví střechu,“ říká starostka.

Kostel sv. Josefa a kapucínský klášter

Moravskoslezský kraj se na financování oprav podílet nechce. I proto zhruba před rokem městu nabídl, že mu obě památky věnuje zdarma. „K rozhodnutí o bezúplatném převedení kláštera došlo s ohledem na technický stav objektu a hlavně vysokou finanční náročnost rekonstrukce. Objekt vedení kraje vyhodnotilo jako nevyužitelný a nepotřebný. Proto jsme převod do vlastnictví města Fulnek zvolili jako nejvhodnější variantu,“ říká mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Mluvčí připomíná, že obě památky mělo město podle uzavřeného memoranda převzít do konce června. Hejtmanství je podle ní připravené se se zastupiteli znovu setkat, na svém stanovisku ale bude trvat.

autor: mot
Spustit audio

Související