Fulnek odložil převod kapucínského kláštera z kraje na město

21. prosinec 2018 05:50

V minulosti ho obývali mniši a naposledy sloužil třeba jako sklad pro fulneckou továrnu na pračky Romo. Kapucínský klášter nad Fulnekem je ve špatném stavu a kraj pro něj nemá využití. Převod na město se ale zadrhl, hejtmanství nechce platit část nákladů na rekonstrukci.

Stoupám do kopce naproti fulneckému zámku a před sebou mám zajímavý kontrastní obraz. Nalevo je pěkný opravený kostel svatého Josefa. No a napravo vidím torzo bývalého kapucínského kláštera. Budova je otlučená, má sice střechu, takže dovnitř asi neteče, ale většina oken je zazděných a v těch zbývajících jsou sotva kde nějaké rámy.

Kapucínský klášter ve Fulneku má naději na opravu. Muzeum tam chce nové expozice

Propadlý strop v části refektáře kláštera

Kapucínský klášter ve Fulneku je už jen stínem své bývalé krásy. Otlučené zdi a zčásti propadlé stopy kontrastují s vedlejším kostelem svatého Josefa, který se před 11 lety dočkal rekonstrukce. Muzeum Novojičínska doufá, že na potřebnou opravu získá dotace. Připravilo proto studii využití konventu pro výstavy a zázemí fulnecké pobočky.

Teď vcházím do kostela. Také vnitřek je pěkně opravený, jsou tady židle, protože kostel se používá jako koncertní a také výstavní sál. Teď objekt vlastní Moravskoslezský kraj. Zájem ale o něj má fulnecká radnice. „Je to významná dominanta města Fulneku a bylo by fajn, kdyby to vlastnilo město Fulnek,“ míní starostka Fulneku Radka Krištofová (ČSSD).

Hejtmanství proti tomu nic nemá a nabídlo Fulneku převod kostela i kláštera zdarma. „K takovému rozhodnutí došlo s ohledem na technický stav objektu a hlavně vysokou finanční náročnost rekonstrukce,“ říká mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Zatímco kostel by dál sloužil kultuře, využití kláštera zatím Fulnek zvažuje. Starostka Radka Krištofová preferuje domov pro seniory se zvláštním režimem. Ve hře je ale také zařízení pro vzdělávání. Cena za rekonstrukci? Kolem 100 milionů korun. Fulnečtí zastupitelé už vědí, že na to město peníze mít nebude a bude muset žádat o dotace. Hned u kraje ale neuspěli. Požadovaných 15 procent ročních nákladů na obnovu kraj platit odmítl. „Krajští zastupitelé se shodli, že je finanční spoluúčast pro kraj v této situaci nereálná. Moravskoslezský kraj se na financování oprav podílet nebude,“ upřesňuje Birklenová.

Fulnek to ale vzdát nechce. Místní zastupitelé svůj definitivní souhlas s převodem kláštera odložili do února a mezitím se chtějí znovu obrátit na vedení kraje. „Byl zadán úkol ještě jednou vyjednávat, že bude pravděpodobně celá rada vyjednávat, takže sjednáme si schůzku s náměstky na kraji,“ říká starostka Radka Krištofová, podle které je domov pro seniory třeba s Alzheimerovou chorobou nebo jinými nemocemi pro region velmi potřebný.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související