Kapucínský klášter ve Fulneku má naději na opravu. Muzeum tam chce nové expozice

4. červenec 2017
Zprávy , Zprávy

Kapucínský klášter ve Fulneku je už jen stínem své bývalé krásy. Otlučené zdi a zčásti propadlé stopy kontrastují s vedlejším kostelem svatého Josefa, který se před 11 lety dočkal rekonstrukce. Muzeum Novojičínska doufá, že na potřebnou opravu získá dotace. Připravilo proto studii využití konventu pro výstavy a zázemí fulnecké pobočky.

Hana Orlitová, vedoucí fulnecké pobočky Muzea Novojičínska, nás dovedla do konventu kapucínského kláštera. Pohled okolo ale není zrovna povzbudivý.

„Tady byl refektář a nad námi cely kapucínů. Tady vidíte ta malá okýnka. Strop je propadlý, ale v rámci rekonstrukce se počítá s jeho navrácením,“ ukazuje Orlitová.

Jak je možné, že je to tady v takovém stavu? „Poslední kapucíni odcházejí z Fulneku v roce 1950. A od té doby ten objekt sloužil nejrůznějším účelům převážně jako sklad nábytku, praček, ale byly tady taky technické dílny pro školy,“ vysvětluje.

Muzeum Novojičínska koupilo klášter před 15 lety. Kraj tehdy zaplatil rekonstrukci kostela svatého Josefa a konvent dostal pouze provizorní střechu. Ředitelka Muzea Novojičínska Sylva Dvořáčková teď dala s kolegy dohromady záměr na opravu celého objektu.

„Bude tam konferenční sál, který bude zbudován z refektáře klášterního, dále tam bude umístěna klášterní knihovna, zpřístupněny budou také artefakty charakteru kamenných sbírek,“ vyjmenovává Dvořáčková.

Nadějí na opravu je druhá výzva na evropské dotace na muzea. Rekonstrukce konventu kapucínského kláštera by měla stát zhruba 90 milionů korun.

Rajská zahrada uprostřed konventu

„Velký důraz bude kladen na to, aby se návštěvník mohl seznámit s historií kláštera jako takového, ale také se stavební historií. Aby měl představu o podobě řádového stavitelství z konce 17. století,“ dodává ředitelka muzea.

Pokud muzeum získá dotaci na rekonstrukci, mohlo by se začít pracovat už příští rok. Proměna opuštěné ruiny na funkční objekt by pak trvala asi dvě sezóny.

autor: Michal Polášek
Spustit audio