Město Vítkov zvýší daň z nemovitosti majitelům místních ubytoven

13. listopad 2023 11:03

Nepořádek, výtržnosti a časté výjezdy policie. To je podle radnice ve Vítkově na Opavsku častým jevem v okolí soukromých ubytoven. Od příštího roku se proto majitelům těchto budov výrazně zvýší daň z nemovitosti. Místní koeficient se zvedne na pětinásobek. Radnice doufá, že to pomůže problémy vyřešit.

Otlučený dům se zažloutlými záclonami je u autobusového nádraží, takže v centru města na Opavské ulici. „Je to postrach Vítkova,“ shodují se místní.

Policie sem jezdí až příliš často. „Jsou tam bitky, blokování projíždějících aut a situace, co se týče čistě té dopravní situace, jsou někdy na hraně až za hranou,“ potvrdil nezávislý starosta Vítkova Jakub Cihlář.

Navýšení koeficientu na pětinásobek je podle starosty tvrdé, ale nutné. Město chce zpátky i dluhy za odvoz odpadů. „Na všech dluzích, které tam jsou, je kolem 600 tisíc korun. Takže se jako správný hospodář snažíme v maximální možné a legální míře ty finanční částky dostat zpět. Zatím bez odezvy, ale určitě nějakou čekáme,“ dodal starosta.

Jednoho z obyvatel ubytovny jsme zastihli u obchodu. „Já jsem na pokoji sám, jinak jich tam bydlí asi osm, deset,“ řekl nám.

Majitel ubytovny Miroslav Zdráhal jel zrovna kolem ve velkém bílém autě. Když ho oslovíme, okýnko zavírá, hned odjíždí a přitvrzuje.

Míst, kde ve Vítkově koeficient daně poskočí na pětinásobek, bude tady ve městě celkem sedm.

autor: Martin Knitl
Spustit audio