Městská nemocnice Ostrava uzavřela geriatrii D, 16 zaměstnanců se nakazilo koronavirem

6. květen 2020 20:35

Městská nemocnice Ostrava musela zavřít oddělení geriatrie D s 28 lůžky. Důvodem je výskyt koronavirové nákazy v této části nemocnice. Nyní je geriatrie bez 21 zaměstnanců, u 16 se nákaza covidem-19 potvrdila, dalších pět je v karanténě, protože byli v kontaktu s kolegy na pracovišti, které muselo být uzavřeno. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.

Nákaza se na oddělení potvrdila poté, kdy byl jeden z původně negativních pacientů opětovně testován na covid-19, a to před chystaným převozem do LDN. Jeho test byl pozitivní, a testováni tak byli zaměstnanci z tohoto pracoviště.

Čtěte také

Celkově má nemocnice, v níž pracuje 1930 lidí, 29 nemocných zaměstnanců. Třináct jich je z chirurgie, kde se nákaza objevila již dříve, a 16 je jich nově z geriatrie. Dalších deset zaměstnanců z různých oddělení je pak v karanténě, pět z nich právě z geriatrie. Jde o zaměstnance, kteří neonemocněli, ale přišli do styku s nakaženým. Na stanici pro pacienty s koronavirem je v nemocnici v současnosti hospitalizováno 12 lidí.

Městská nemocnice Ostrava není jediným zařízením v regionu, které se s výskytem nákazy musí vypořádat. Aktuálně jsou nakažení například i zaměstnanci bílovecké nemocnice, kde onemocnělo devět pracovníků a pět pacientů. Zaměstnanci se léčí doma, o nakažené pacienty se starají na speciálním oddělení, které nemocnice na základě rozhodnutí krajského úřadu vyčlenila pro seniory s nemocí covid-19. Kromě těchto pěti je tam hospitalizováno ještě dalších deset seniorů, kteří jsou z ostravského Domova pro seniory Iris, kde se vyskytla hromadná nákaza.

Nemocné zaměstnance měla i další zdravotnická zařízení v kraji, například ve Slezské nemocnici Ostrava od prvního výskytu nákazy onemocnělo postupně 27 zaměstnanců. Nemocní zdravotníci byli třeba i ve Fakultní nemocnici Ostrava nebo ve Frýdku-Místku.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související