Zdravotníci objíždějí dětské domovy v kraji a testují děti na koronavirus

5. květen 2020 15:36

Společenská místnost dětského domova v Čeladné se proměnila na malou laboratoř. Zdravotníci v ochranných oblecích se štíty na hlavě tam odebírali vzorky na koronavirus desítkám dětí i zaměstnanců zařízení. Testování nařídilo ve všech dětských domovech z preventivních důvodů moravskoslezské hejtmanství. Chce mít jistotu, že tam nákaza nebyla zavlečena.

Zdravotnice Alžběta Panáková s kolegyní pomocí rychlotestu právě testují zdejšího kuchaře. „Odběry jdou skvěle, protože máme skvělé spolupracovníky. Děti, i když se trošičku bojí, snaží se být statečné. A dospělým nic jiného nezbývá,“ říká zdravotnice.

Čtěte také

Pro testování se tu využívají rychlotesty a tak stačí píchnutí do prstu a kapka krve. I čtrnáctiletý Fernando už se dostal na řadu. „Dopadlo to dobře. Koukal jsem se napravo, když mne ta paní píchla – lekl jsem se. Až skončí ta hnusná karanténa, budeme jezdit na výlety a bude to super,“ těší se Fernando.

Podle ředitelky dětského domova Kateřiny Surovíkové trávili poslední dobou děti čas hodně v areálu domova. „Testování je po dvouměsíční karanténě takové rozptýlení. Ale hlavně očekávají, že pak už budou mít trošku volnost a budou moci ven,“ říká ředitelka.

Testování 46 dětí a 32 zaměstnanců dopadlo dobře, všichni mají negativní výsledek. „Máme tady roční miminko, takže i Emilek byl strašně šikovný. Teď budu určitě klidnější, ale nepředpokládala jsem, že by to mělo dopadnout jinak,“ dodává Kateřina Surovíková.

Dva týdny a 17 domovů

Tři mobilní týmy zdravotníků společnosti Agel postupně objedou všech 17 dětských domovů zřizovaných Moravskoslezských krajem. „Každý tým se skládá ze dvou pracovníků – administrativní pracovník a odběrová sestra, plus samozřejmě řidič, který je doprovází. Chceme to celé provést do konce příštího týdne,“ upřesňuje ústavní hygienik Vítkovické nemocnice v Ostravě Radek Mikšík.

Spustit audio

Související