Plošné testování pokračuje, kapacitu Moravskoslezský kraj nezvýší

4. květen 2020 14:46

Moravskoslezský kraj nepočítá s tím, že by kvůli velkému zájmu zvýšil kapacitu plošného testování, které v regionu pořádá od víkendu. Novinářům to po dnešním jednání krizového štábu řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Kraj avizoval, že chce rychlotesty otestovat 5000 lidí různých věkových skupin, do testování zahrnul všech šest okresů kraje.

Registraci pro první tisícovku zájemců kraj spustil ve čtvrtek, lidé volná místa rozebrali za necelé čtyři minuty. Od dnešního poledne se mohou přihlašovat další zájemci. Vondrák připomněl, že kraj spustil nejen plošné testování, ale dalších 15.000 lidí dal testovat v sociálních zařízeních.

Čtěte také

„To je vzorek 20.000 lidí. Když si vezmete, že v České republice se provádělo plošné testování ve Středočeském kraji, Praze a Brně, tedy 27.000 lidí, tak my jsme skutečně velmi vysoko nad tím průměrem,“ uvedl Vondrák. Podle něj mají nejen odběrová místa určitou kapacitu a musí sloužit převážně pro indikované pacienty, ale také množství rychlotestů je omezené. „V daný okamžik nemáme možnost to nějak rozšířit,“ řekl Vondrák. Připomněl, že lidé mají v regionu možnost nechat se otestovat také jako samoplátci, kdy si uhradí laboratorní PCR test.

Odkaz na aplikaci pro přihlášení do plošného testování v Moravskoslezském kraji: https://testovani-protilatek.msk.cz/

V prvním kole plošného testování kraj nabídl 896 míst. Odběry se uskutečnily v sobotu a neděli a vše bylo bez problémů. „Vyhodnotili jsme víkendové testování jako úspěšné. Dohodli jsme se na tom, že je možné zvýšit kapacitu těch odběrových míst na 12 lidí za hodinu a od úterý začnou fungovat kromě těch stacionárních míst i mobilní odběrová místa,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS). K odběrům o víkendu nakonec přišlo 861 zaregistrovaných zájemců.

V případě, že by kraji mezi zájemci o testování chyběla určitá skupina, kraj by tyto chybějící lidi vyhledával prostřednictvím různých asociací.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související