Prvních 1000 termínů pro plošné testování lidé vybrali za čtyři minuty

30. duben 2020 14:50

První termíny pro plošné testování organizované Moravskoslezským krajem lidé vybrali za necelé čtyři minuty. Registrovat se jich mohla tisícovka, zkoušelo to zhruba 3500 lidí. Novinářům to dnes řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová. Kraj chce otestovat zhruba 5000 lidí z celého regionu, vypsání dalšího termínu pro registraci urychlí.

„Přesně v poledne byla spuštěna aplikace pro testování v Moravskoslezském kraji pro první téměř tisícovku zájemců. Všechny termíny byly naplněny za tři minuty a 51 vteřin. Systém fungoval bez jakýchkoli problémů. Pokoušelo se do něj přihlásit více než 3500 zájemců,“ uvedla Birklenová.

Dodala, že každý z dobrovolníků, kterým se podařilo termín získat, obdržel své identifikační číslo, jímž se bude při odběru hlásit. „Lidem bez tohoto čísla, tedy bez registrace, rychlotest nebude proveden,“ doplnila mluvčí.

Další registrace bude v pondělí

Kraj zároveň proti původnímu plánu urychlí další kolo registrací. Další zájemci se budou moci registrovat v pondělí opět ve 12:00. V systému přibudou mobilní odběrová místa v Ostravě, Frenštátu pod Radhoštěm, Rýmařově, Frýdlantu nad Ostravicí a Hlučíně.

Čtěte také

Kraj chce žádosti v pátku zpracovat a samotné testování prvních zájemců bude o víkendu 2. a 3. května. Původně předpokládal, že testovat se začne už v pátek.

„My jsme si řekli, že pátek je svátek. Takže jsme si řekli, že využijeme ten svátek pro to, aby se všechno nachystalo, abychom i trošku respektovali to, že lidé, kteří sedí na odběrových centrech, musí mít trošku volna,“ řekl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO)

Kraj postupně otestuje statistický vzorek zhruba 5000 dobrovolníků, kteří se přihlásí do výzkumu spojeného s testováním. Jeho cílem je ověřit, kolik je v regionu lidí, kteří nákazu koronavirem prodělaly, ale neví o tom. Testují se dobrovolníci starší 15 let napříč krajem a věkovými skupinmi. Výsledek studie by mohl být znám kolem 20. května.

Odkaz na aplikaci pro přihlášení do plošného testování v Moravskoslezském kraji: https://testovani-protilatek.msk.cz/

Kraj chtěl předejít frontám, proto připravil aplikaci a zájemci by na testování měli přicházet v předem stanovený čas. Fungování systému si kraj prověřoval na úřednících. Pokud se při rychlotestu ukáže přítomnost protilátek v krvi, musí se testovaný podrobit ještě PCR testu a počkat na jeho výsledek v karanténě.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související