Moravskoslezský kraj chce otestovat 5000 lidí napříč regionem

27. duben 2020 13:27

Moravskoslezský kraj do chystaného plošného testování zahrne všechny okresy v regionu. Otestuje 5000 lidí různých věkových kategorií, kteří se přihlásí pomocí aplikace. Na testování, které začne v pátek, má vyhrazeny zhruba tři miliony korun. Novinářům to po dnešním zasedání krizového štábu řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO) a jeho náměstek Jakub Unucka (ODS).

„Chceme zanalyzovat, jak vypadá situace s nákazou v našem kraji. Budeme testovat ve všech našich okresech a budeme k tomu mít připravenu aplikaci,“ uvedl Vondrák.

Čtěte také

Kraj bude v tomto týdnu testování zkoušet u úředníků kraje, aby zjistil, jak časově náročné bude. Statistický vzorek pro testování určili epidemiologové z Ostravské univerzity. „V každém okrese bude 700 testovaných, Ostrava bude mít dvojnásobek čili 1400,“ uvedl Unucka.

Podle něj kraj na základě zkušeností z testování v Praze a Brně chce lidem nabídnout registraci na konkrétní čas. „Protože je tam spousta papírování, lidé musí souhlasit s odběrem krve, musí souhlasit s tím, že v případě pozitivního testu budou odebrány další vzorky, chceme v úterý na úřednících kraje otestovat, jak dlouho ve skutečnosti trvá proces toho papírování,“ upřesnil Unucka.

Kromě testu dotazník

Testovaní budou rovněž vyplňovat dotazník, kde kromě základních údajů odpoví na zhruba 15 otázek, včetně toho, zda mají nějaké příznaky onemocnění, už dříve nějaký test podstoupili nebo trpí nějakým chronickým onemocněním. S přiděleným identifikačním číslem pak dorazí v konkrétním čase na odběrové místo.

Čtěte také

Získaná data z dotazníku by měla pomoci odborníkům k získání dalších informací. „Existují dnes sofistikované analýzy dat, které dokážou hledat souvislosti, které třeba zůstávají utajeny. Může se totiž ukázat, že se nákaza z hlediska vyšší pravděpodobnosti týká určitých typů profesí, určitého věku. To všechno jsou věci, které bychom nějakým způsobem rádi zanalyzovali,“ uvedl Vondrák. Podle něj by kraj na základě těchto analýz mohl dále rozhodovat i o různých opatřeních.

Kraj předpokládá, že testování potrvá zhruba dva týdny. Přihlásit se k němu lidé budou moci od čtvrtka.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související