Aplikace na plošné testování v Moravskoslezském kraji prochází testem úředníků

28. duben 2020 11:52

Úředníci z hejtmanství dnes testují funkčnost nové aplikace na plošné testování v Moravskoslezském kraji. Kraj spustí koncem týdne své vlastní.

Vzorky chce získat od lidí všech věkových kategorií ze všech okresů. Lidé se budou registrovat přes aplikaci a objednávat se k odběru na konkrétní čas na vybrané odběrové místo. Zároveň budou odpovídat na dotazník vytvořený epidemiology Ostravské univerzity.

Čtěte také

„Protože je tam spousta papírování, kdy lidé musí souhlasit s tím, že jim bude odebrána krev. Musí souhlasit s tím, že v případě pozitivního testu jim budou odebrány další vzorky. Takže my, úředníci, otestujeme, jak dlouho proces papírování trvá ve skutečnosti,“ upřesňuje náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Moravskoslezský kraj do chystaného plošného testování zahrne všechny okresy v regionu. Otestuje 5000 lidí různých věkových kategorií, kteří se přihlásí pomocí aplikace. Na testování, které začne v pátek, má vyhrazeny zhruba tři miliony korun.

Průběh plošného testování v Moravskoslezském kraji:

- Zájemci o testování se přes webovou aplikaci zaregistrují do projektu, vyberou si místo a čas odběru. Mohou také vyplnit dotazník s otázkami o místě bydliště a okolnostech trávení karantény a zdravotním stavu.

- Aplikace mu přidělí identifikační číslo, kterým se bude při odběrech hlásit. Na mobil, e-mail mu přijde přesné datum, čas, místo a kód pro dobrovolný odběr.

- Na odběrovém místě bude zájemce poučen o testu a všech administrativních záležitostech a podepíše informovaný souhlas.

- Poté mu zdravotník téměř bezbolestně z prstu odebere kapku krve.

- Na výsledek testu pak na místě počká 10-15 minut. Pokud to už neudělal při elektronické registraci, vyplní dotazník s otázkami o místě bydliště a okolnostech trávení karantény a zdravotním stavu.

- Pokud bude výsledek rychlotestu negativní, vše končí.

- Pokud bude výsledek pozitivní, ihned na místě testovanému odeberou zdravotníci stěry z nosu a krku a odešlou je do laboratoře na PCR testy.

- Testovaný odjede domů do karantény a bude čekat 24-48 hodin na výsledek PCR testu, který řekne, zda ještě je či není infekční.

- Podle toho pak testovaný zůstane nebo nezůstane v karanténě.

 

Podrobné informace na: www.msk.cz

autoři: Silvie Mikulcová , tif
Spustit audio

Související