Městské koupaliště v Odrách dosloužilo a v létě zůstane zavřené

17. duben 2024 16:34

Lidé v Odrách si během léta musejí obejít bez tamního městského koupaliště. Provozovatel a radnice rozhodli o jeho uzavření kvůli špatnému technickému stavu. Areál včetně bazénu potřebuje rozsáhlou opravu. Radnice odhaduje, že půjde o desítky milionů korun. A tak shání dotace. Když bude úspěšná, rekonstrukci urychlí.

„Byla jsem tam častokrát, vždycky s kámoškama. Trávila jsem tam celé dny. Tak budu chodit asi do Nového Jičína,“ říká paní Monika, obyvatelka Oder. Paní Helena pak na plovárnu nechodila často kvůli handicapu své dcery. „Mám holku na vozíku a nebylo to úplně perfektní. Ale jestli ho spraví a zprovozní tam i nějaký přístup pro vozíčkáře, bude to lepší,“ doufá.

Podle Radima Osadníka z Oderské městské společnosti je vodní areál přes 20 let starý a prosakuje tam voda. „Je potřeba u něj udělat nějakou obnovu, protože nevyhovuje nové legislativě. A jsou tam takové věci, které se musí opravit z důvodu špatného technického stavu – jsou to stará čerpadla, chlorizace vody, dodržování hygienických norem,“ vyjmenovává Osadník.

Radnice odhaduje náklady na opravu v řádech desítek milionů korun. Pro město je to velká částka. Snaží se proto najít dotaci, která by s financováním pomohla. „Investice je to obrovská, ale do opravy se pustíme, i kdyby dotace nevyšla. Pak to budeme sanovat z vlastních prostředků. Předpoklad je, že bychom tu platbu rozložili do dvou let,“ upřesňuje starosta Libor Helis (nez.).

Koupaliště tak chce radnice znovu otevřít za rok a půl. Lidé teď budou muset za koupáním do Tošovic, další nejbližší areály jsou v Hranicích nebo Vítkově.

Spustit audio