Mezi hledači pokladů. Chotěbuzský archeopark připravil prohlídku hradiště s úkoly pro děti i dospělé

24. červenec 2017

Archeopark v Chotěbuzi připravil pro návštěvníky letní program. Nedávno se tak rodiny s dětmi vyzkoušeli roli hledačů pokladu. Na několika stanovištích museli splnit úkoly a sledovat stopy, které po sobě nechali předkové.

Jedna ze skupinek teď u hrnčířského kruhu zkouší rozluštit staré slovanské písmo. „Kluci trošku protestovali, takže jsme to museli vzít za ně, ale poprali jsme se s tím,“ usmívá se maminka Kateřina. „Teď jdeme hledat, kde Slované pěstovali bylinky.

Pomalu míjíme jedno historické stavení za druhým. „Jsi blízko. Zbývá vyluštit poslední šifru,“ čte sedmiletý Kryštof zadání dalšího úkolu, jehož řešení je v Morseově abecedě.

Dětem se soutěž líbí. A líbí se i rodičům. „Je to zajímavé. Pro děti poučné, dospělí si opráší různé znalosti. Jsme tady rádi,“ pochvaluje si tatínek Jan.

Jeden z hloučků dětí sleduje průvodce v chotěbuzském archeoparku Zdeněk Rucký. „Úkoly jsou takové, aby se hodily sem k nám na hradiště. Využili jsme toho tak, aby to neměly lehké, ale aby to neměly ani moc těžké. Taky aby se přitom stihly něco naučit – třeba o keramice, o ovocných stromech, nebo i o jiných věcech,“ vysvětluje.

Léto v archeoparku je bohaté, akcí tady pořádají celou řadu. „Každou sezónu se snažíme, aby to bylo co nejpestřejší a každý si přišel na své, takže kromě hledání pokladu se lidé mohou těšit například na sokolníky, na včelaře, nebo se chystají i akce zaměřené na upíry a další věci,“ dodává Rucký.

autor: stj
Spustit audio