Mistrem tradiční rukodělné výroby je umělecký kovář z Jilešovic Zbyněk Pechál
Kdysi byl kovář na vesnici doslova pán, prostě jeden z nejdůležitějších lidí. Uměl dokonce ulevit od bolesti, protože kleštěmi trhal zuby. Dnes se tohle starodávné řemeslo spíš musí křísit. Jedním z těch, kteří to umějí, je umělecký kovář Zbyněk Pechál z Jilešovic na Opavsku.
Zbyněk Pechál je šedesátník, rodák z Jilešovic na Opavsku a především mistr kovář. Vystudoval strojní průmyslovku a taky uměleckou školu a dnes se věnuje umělecké kovařině. Jeho specialitou je práce s mědí, hlavně tepání technikami po vzoru našich předků. Ostatně za uchovávání tradičního řemesla ho Moravskoslezský kraj nedávno ocenil coby Mistra tradiční rukodělné výroby.
Potkat ho můžete na tradičním kovářském festivalu Hefaiston na hradě Helfštýně, ale taky na oblíbené akci na domácí rodné půdě. Začátkem srpna totiž v Jilešovicích organizuje mezinárodní sympozium Kovářské sonáty, kde společně s kolegy demonstruje kovářské umění a oslovit se snaží hlavně děti.
Související
-
Chtěl být řezbářem, stal se kovářem. A se svou polní výhní budí rozruch
Když se někde objeví kovář Martin Gold z Bartošovic se svou starou polní vojenskou výhní, sklízí od přítomných zasloužený obdiv. Takovou výheň totiž ještě neviděli.
-
Štípačka, řezačka, kůň či koza. Tím vším při zpracování prochází tradiční valašský šindel
Je to řemeslo, které nepochybně uchovává fortel a zkušenosti generací předků. Výroba tradičního valašského šindele je proces o několika navazujících krocích.
-
Mistrem v štípání břidlice je osmdesátiletý Miloš Pírek
Představíme vám člověka, který se celý svůj život věnuje řemeslu štípání břidlice a dokonce v seniorském věku poráží soupeře na republikových mistrovstvích.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.