Mobilní hospic Ondrášek v Ostravě buduje denní stacionář pro dětské pacienty

7. leden 2015

Ojedinělou pomoc rodičům nevyléčitelně nemocných dětí chce nabízet mobilní hospic Ondrášek v Ostravě. Buduje totiž denní stacionář, kde se budou odborníci starat o malé těžce nemocné pacienty. Jejich rodiče si tak budou moci občas odpočinout a načerpat nové síly. Na dokončení tohoto zařízení ale chybí peníze.

Jsou to už tři roky, co mobilní hospic Ondrášek pomáhá také nemocným dětem a jejich rodičům. Dosud jezdí sestry za malými pacienty přímo domů. Teď ale hospic pracuje na tom, aby mohl otevřít i denní stacionář.

„Sestřičky přicházely zpátky do kanceláře s tím, že jsou maminky unavené, že touží po tom, aby je někdo vystřídal, aby jim někdo pomohl. Je třeba si uvědomit, že tyto maminky pečují o své děti nepřetržitě 24 hodin. Protože jsou tyto děti těžce nemocné, tak potřebují odborný dohled,“ vysvětluje ředitelka Ondrášku Jitka Varechová.

Denní stacionář vzniká v Ostravě-Zábřehu, v budově bývalé školky. Částečně už je opravena, chybí ale například bezbariérový přístup a parkoviště.

„Jak vybudujeme parkoviště, tak potom můžeme zažádat o kolaudaci. Máme představu, že maminka přiveze děťátko k nám a potom si půjde někam za kamarádkou tak, aby všechny starosti vypustila z hlavy. A my se jí o dítě velmi dobře postaráme a nemusí se bát, že když se náhodou opravdu něco stane, že si s tím neporadíme,“ dodává ředitelka.

Mobilní hospic, který slouží i dětem, začal v Ostravě fungovat jako první v České republice. Své zkušenosti teď budou jeho zaměstnanci předávat ve speciálních kurzech.

„Rozšiřujeme dětskou paliativní péči, která v republice rozšířená není. Tím, že jsme první poskytovatel této péče, tak chceme praktické zkušenosti předávat dál,“ potvrzuje koordinátorka centra vzdělávání Radka Adamcová.

Hospic Ondrášek v Ostravě dosud fungoval díky nadacím a sponzorům, z jejich příspěvků také buduje nový stacionář. Podpořit ho lidé mohou například posláním dárcovské DMS.

autor: iha
Spustit audio