Moravskoslezská kulturní Cena Jantar má 48 nominovaných

12. únor 2020 10:04

Moravskoslezská kulturní Cena Jantar za rok 2019 má 48 nominovaných v 16 kategoriích. Udílení výročních cen se v březnu bude konat třetím rokem v Multifunkční aule Gong v ostravských Dolních Vítkovicích.

Přímo na galavečeru budou odhalena jména dvou osobností, které získají ocenění za celoživotní přínos, řekl za organizátory řekl Aleš Honus.

Dvojnásobnou šanci uspět má kapela Mirai. Skleněnou sošku s jantarem může získat jednak jako kapela roku v kategorii populární hudba a ve stejné kategorii má šanci uspět i s písní I přes to všechno z jejího posledního alba.

Ceny Jantar se udělují v šesti hlavních oblastech. Jde o literaturu, výtvarné umění, articifiální hudbu, populární hudbu, divadlo a za celoživotní přínos. Přehled nominovaných i další informace lze najít na webových stránkách www.cenyjantar.cz.

"Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. března galakoncert v aule Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i významní zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje," uvedl Honus.

Vstupenky na galavečer jsou v prodeji

Akce je přístupná i veřejnosti, vstupenky jsou již v předprodeji. "Jde o jedinou událost v roce, během které se na jednom pódiu setkají špičkoví umělci z naprosto odlišných kulturních světů," doplnil Honus.

Na galakoncertu vystoupí klavírní virtuos Ivo Kahánek, sopranistka Veronika Rovná Holbová, kapely Mirai, The Truth Is Out There a Bratři Orffové, zpěvačka Vladivojna La Chia, muzikáloví zpěváci Lukáš Adam a Martina Šnytová a další. Většina účinkujících vystoupí za doprovodu dvacetičlenného orchestru a někteří i s dětským Přípravným sborem Permoník.

Regionální Ceny Jantar jsou v Moravskoslezském kraji vyhlašovány od roku 2018. Jde o každoroční oceňování mimořádných uměleckých výkonů, které posuzují odborné poroty.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související