Moravskoslezské Ceny Jantar dostali herečka Haroková či muzikálový zpěvák Savka

17. duben 2023 23:39

Moravskoslezskou kulturní Cenu Jantar za celoživotní přínos dnes na galavečeru v Ostravě dostal malíř Eduard Halberštát. Mezi oceněnými za rok 2022 jsou například v divadelních kategoriích činoherní herečka Markéta Haroková nebo muzikálový zpěvák Tomáš Savka. Výsledky vyhlásili organizátoři z pořádající společnosti ProJantar. Ceny Jantar jsou určeny umělcům spojeným s Moravskoslezským krajem.

Halberštát se kvůli zdravotní indispozici udílení nemohl zúčastnit, cenu za něj proto převzala jeho neteř Jana Švardalová. „Halberštát je sice rodákem z Ústí nad Orlicí, podstatnou část svého uměleckého života ale strávil v Ostravě, kde působil nejen jako tvůrce, ale i jako pedagog. Dílo šestaosmdesátiletého umělce je zastoupeno v řadě prestižních veřejných a soukromých sbírek,“ uvedl za pořadatele Aleš Honus. S oceněním je spojena instalace hvězdy s umělcovým jménem na Jantarovém schodišti slávy v Dolních Vítkovicích.

Čtěte také

V kategorii populární hudby obdržely ceny dvě ženy: jazzová pianistka a skladatelka Nikol Bóková za dvě loňská alba Elements a Naked Pieces a alternativní písničkářka Nika za debutovou kolekci Flesh & Soul. Cenu Davida Stypky, která má upozornit na autory a interprety s mimořádně kvalitními texty, inspirativní hudbou a charismatickým přednesem, získal ostravský rodák Vladimír Javorský. Je známý především jako herec, loni ale v 60 letech vydal debutové písňové album Ještě je.

Vladimír Javorský začátkem června na ostravském Folkovém kolotoči 2022

„V kategorii vážná hudba ocenění převzal klavírista Tomáš Vrána za mimořádné koncertní aktivity, cena za výtvarné umění patří multimediální umělkyni Lence Klodové a v literární kategorii cenu obdržel Miroslav Černý za básnickou sbírku Proleženiny,“ uvedl Honus.

Haroková z Divadla Petra Bezruče dostala Cenu Jantar za roli Vandy v inscenaci Venuše v kožichu, Savka za roli Maxe Bialystocka v muzikálu Národního divadla moravskoslezského (NDM) Producenti s přihlédnutím k roli v komorní inscenaci Jonáš a tingl-tangl. Cenu získal také operní pěvec Pavol Kubáň za roli Knížete v inscenaci NDM Zásnuby ve snu.

„Za balet byl oceněn Francesco Fasano, který zaujal porotu rolí Dona Josého v inscenaci NDM Carmen. V činoherní kategorii pak byla udělena také cena Těšínskému divadlu za inscenaci režiséra Radovana Lipuse Krzywy kościół (Šikmý kostel),“ uvedl Honus.

Poslední udělenou cenou byl Kalený Jantar, což je cena určená jednotlivcům nebo kolektivům nezávislé scény. Získalo ji ostravské hudební vydavatelství Korobushka Records, které se specializuje na alternativní a experimentální hudbu.

Laureáti Cen Jantar 2022

Cena za celoživotní dílo: Eduard Halberštát
Populární hudba: Nikol Bóková a Nika
Cena Davida Stypky: Vladimír Javorský
Vážná hudba: Tomáš Vrána
Činoherní divadlo: Markéta Haroková
Činoherní divadlo – inscenace roku: Krzywy kościół (Těšínské divadlo)
Operní divadlo: Pavol Kubáň
Balet a taneční divadlo: Francesco Fasano
Muzikál a opereta: Tomáš Savka
Výtvarné umění: Lenka Klodová
Literatura: Miroslav Černý
Kalený Jantar: Korobushka Records 

Zdroj: společnost ProJantar

autoři: František Kuča , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio