Ostrava má Jantarové schodiště slávy. První hvězdy mají Rottrová a Štreit

17. říjen 2019 05:20

Zpěvačka Marie Rottrová a fotograf Jindřich Štreit se stali prvními, kteří odhalili na ostravské Bolt Tower své hvězdy. Vzniká tam totiž Jantarové schodiště slávy, které má připomínat významné kulturní osobností regionu.

„Už během prvního ročníku vyhlašování Cen Jantar uvažovali, že kromě těch šestnácti výročních cen v jednotlivých kategoriích udělíme i cenu za celoživotní dílo. Po úspěchu prvního ročníku jsme se pevně rozhodli udělovat i dvě ceny pro umělce, kteří svou činností přesáhli hranice našeho kraje,“ vysvětluje organizátor cen Jantar Aleš Honus, jak nápad na schodiště vznikl.

Zpěvačka Marie Rottrová se svou hvězdou na Jantarovém schodišti slávy

Oceněná zpěvačka Marie Rottrová si to pochvaluje. „Znamená to pro mne strašně moc. Že Ostrava myslí na svoje umělce. Protože v Ostravě i umělecky vyrostlo strašně moc známých herců, zpěváků a muzikantů,“ říká zpěvačka.

Umístění Jantarového schodiště na Bolt Tower, tedy na někdejší vysokou pec číslo jedna, byl podle druhého oceněného Jindřicha Štreita výborný nápad. „Je to originální, protože různé hutě a továrny jsou po celém světě. Ale takováto věž, vlastně umělecké dílo, je jediná,“ dodává.

Každý rok přibudou na schodiště další dvě hvězdy umělců oceněných za celoživotní dílo. Krajské kulturní ceny Jantar se budou udělovat opět na jaře.

Marie Rottrová a Jindřich Štreit jsou prvními umělci, kteří mají své hvězdy na Jantarovém schodišti slávy v Ostravě
autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související