Moravskoslezské nemocnice kvůli koronaviru zakazují návštěvy

3. březen 2020 06:18

Zdravotnická zařízení v Moravskoslezském kraji začala přijímat preventivní opatření kvůli rozšíření koronaviru do Česka. Některé nemocnice zavedly do odvolání zákaz návštěv.

Jde například o Karvinskou hornickou nemocnici, Nemocnici s poliklinikou v Karviné-Ráji, Nemocnici s poliklinikou Havířov, Nemocnici Třinec či Nemocnici ve Frýdku-Místku. Vyplývá to z informací na jejich webových stránkách. Testy v neděli odhalily v Česku první tři případy nákazy novým typem koronaviru, nyní je potvrzených případů již pět.

Čtěte také

Většina zdravotnických zařízení prostřednictvím svých webů upozorňuje na příznaky onemocnění novým typem koronaviru i opatření, která by lidé v této souvislosti měli dodržovat.

Lidé, kteří se v posledních dvou týdnech vrátili z oblastí s hromadným výskytem koronavirové infekce a současně mají chřipkové příznaky, by rozhodně neměli chodit k lékaři. O svém zdravotním stavu by měli z domova telefonicky informovat svého ošetřujícího lékaře nebo hygieniky. K příznakům patří horečka nad 38 stupňů Celsia, kašel, dušnost či dechová nedostatečnost.

Hygienici v pondělí na svých webových stránkách zveřejnili také informační telefonní linky, kam se lze obrátit v případě, že lidé potřebují radu v souvislosti s koronavirem. Linky jsou v provozu ve všední dny od 07:30 do 15:00 na číslech 595 138 118 a 595 138 119.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související