Moravskoslezský kraj hledá nejlepší stavbu regionu

22. leden 2020 06:54

Moravskoslezský kraj hledá nejlepší stavbu, která v regionu vznikla v uplynulých dvou letech. Do 14. ročníku soutěže Stavba Moravskoslezského kraje se lze přihlásit do 15. března. Hlavním cílem soutěže je seznámit laickou i odbornou veřejnost se současnou úrovní stavitelství a architektury v regionu. Informovala o tom mluvčí kraje Nikola Birklenová.

"Region se mění před očima. Jedním z důkazů jsou i zajímavé stavby, které zde v posledních letech vyrostly. Hlavní cenu Grand Prix v minulosti získala například horní stanice lanové dráhy na Pustevnách, Multifunkční aula Gong v ostravských Dolních Vítkovicích nebo rekonstrukce vodního díla Šance," připomněl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Od vzniku soutěže v roce 2007 se do ní přihlásilo 457 staveb. Kromě nejlepších staveb je v soutěži vyhlašována také Osobnost stavebnictví Moravskoslezského kraje. Ocenění je určeno pro výraznou osobnost, která se významně podílí na stavebním rozvoji regionu.

Architekti, projektanti, investoři, majitelé objektů nebo stavební firmy mohou do soutěže zapsat stavby dokončené a zkolaudované v Moravskoslezském kraji od počátku roku 2018 do konce loňského roku.

"Hodnotit se bude v šesti kategoriích: stavby občanské vybavenosti, bytové domy, rodinné domy, průmyslové stavby a dopravní, inženýrské a vodohospodářské stavby. Novinkou minulého ročníku byla kategorie stavby realizované mimo území kraje, tato kategorie je vyhlášena i letos," uvedla Birklenová.

Nejlepší stavby bude vybírat jedenáctičlenná porota. Porota nominuje stavby do každé kategorie, kde se uděluje hlavní cena a čestná uznání. Z vítězných staveb jednotlivých kategorií bude vybrána stavba roku s udělením ceny Grand Prix. Soutěž pořádá kraj ve spolupráci s dalšími institucemi.

zdroj: ČTK
Spustit audio