Moravskoslezský kraj pomůže firmám, které mají problémy kvůli Liberty Ostrava

30. leden 2024 14:15

Zaměstnanci ostravské huti Liberty určitě dostanou výplatu za měsíc leden. Potvrdilo to vedení firmy na dnešním jednání krajské tripartity. Tam se řešily také problémy dodavatelských firem, které jsou na huti existenčně závislé.

Firem, kterým hrozí v krajním případě i zánik, a které se bez huti neobejdou, je mnoho. Moravskoslezský kraj jich oslovil zhruba 900 a pro řadu z nich byla huť jediným velkým zákazníkem. Protože teď ale nedostávají peníze za odvedenou práci, hrozí jim velké problémy. Ať už kvůli povinnosti zaplatit zálohy z plateb DPH, musí také platit státu zdravotní a sociální pojištění, nemluvě o splácení bankovních půjček.

Čtěte také

Do konce týdne Moravskoslezský kraj připraví jednotný informační kanál, kde budou těmto postiženým firmám pomáhat právníci, daňoví poradci a další experti. Včetně nouzové telefonní linky.

Pomůže těmto firmám i stát?

Moravskoslezský kraj o pomoc znova požádal vládu a hlavně ministerstvo financí. Jde hlavně o jednotný přístup finančních úřadů a možnost najít nějaké schůdné řešení. Podle vedení kraje by bylo aspoň částečným řešením rozložení daňových povinností, odpuštění nebo vrácení záloh z plateb DPH. I když to zní zvláštně, firmy vlastně musí platit daňové zálohy i za faktury, které huť neproplatila. Tyto firmy navíc musí hledat úplně jiné trhy, jiný odbyt pro své výrobky, a pokud chtějí přežít, budou podle Moravskoslezského kraje nutně potřebovat i dlouhodobé poradenství.

Mluvilo se na dnešní krajské tripartitě také o tom, jak dlouho bude výroba v ostravské huti zastavená?

Mluvilo a vedení kraje potvrdilo, že žádnou takovou informaci nemá. A hlavně, že chybí jakákoliv komunikace ze strany majitelů skupiny Liberty. České vedení huti je sice s krajem v pravidelném kontaktu, to ale nestačí. Zatím pořád platí, že je většina zaměstnanců doma a čeká se na pondělí, kdy huť zveřejní případné další posunutí termínu jejich návratu. Ještě dodám, že touto situací se bude v Ostravě zabývat plenární jednání celé krajské tripartity 21. února.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio

Související