Většina zaměstnanců ostravské huti Liberty bude doma další týden

29. leden 2024 12:15

O další týden se v ostravské huti Liberty odkládá návrat většiny zaměstnanců do práce. Po jednání s vedením firmy to potvrdil odborový předák Petr Slanina. Huť se stále nedohodla se společností Tameh Czech na dodávkách energií, zaměstnanci ale dál dostávají plnou mzdu.

Podle Slaniny stále není jasné, kdy se znovu rozjede jediná funkční vysoká pec. Ta je v takzvaném teplém útlumu od loňského října.

„Ohledně vysoké pece číslo tři jsme dnes také jednali. Byli jsme ujištěni, že pec je nadále temperovaná a držena v takové situaci, aby byla provozuschopná a připravená k rozjetí,“ dodal Slanina.

Čtěte také

Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková uvedla, že dokud nebude vyřešena situace se společností Tameh Czech, nelze znovu spustit vysokou pec číslo 3 a ocelárnu.

Schober dnes řekl, že situace se nezměnila. „Liberty nezaplatila nic ze svého dluhu a nejedná o vyřešení situace, takže Tameh Czech nemůže spustit výrobu energií a většina zaměstnanců je dál na překážkách ze strany zaměstnavatele,“ uvedl Schober.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) minulý týden v Ostravě řekl, že žádný věrohodný plán restrukturalizace firmy zatím vláda od Liberty nedostala.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Většina jejích zaměstnanců, stejně jako zaměstnanci jejího dodavatele energií Tameh Czech (dohromady okolo 6000 lidí), je od loňského 22. prosince doma a většina jejich provozů stojí. Huť je bez energií, protože Tameh jejich dodávky zastavil.

Parní generátor se má rozjet v únoru

Zajíčková uvedla, že Liberty pokračuje v jednáních se strategickými partnery a zákazníky o nákupu polotovarů (bram a sochorů), aby mohla v následujících týdnech opět zprovoznit i rourovnu. Parní generátor sloužící k restartu koksovny ale huť spustí nejdříve ve druhé polovině února.

„Napojení zemního plynu k novému parnímu generátoru proběhne během první poloviny února. Pracujeme na splnění bezpečnostních a technických podmínek tak, aby mohl být generátor v provozu nejpozději koncem února,“ uvedla Zajíčková.

autor: Martin Knitl | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související