Moravskoslezský kraj přispěje zubním pohotovostem v regionu 21 milionů korun

4. duben 2023 13:15

Krajské zubní pohotovosti dostanou 21 milionů korun od Moravskoslezského kraje. Peníze mají použít na nákup zubařských křesel a dalšího vybavení. Kraj tak chce zlepšit zubní zdravotní péči v regionu. Tisíce lidí totiž v regionu nemají dlouhodobě svého zubaře a bolesti řeší v akutních případech právě na pohotovostech.

„Vždycky jsme podporovali zubní pohotovost a vznik zubních ambulancí. A momentálně jsme se rozhodli užít těch 21 milionů na to, aby vznikla nová zubařská křesla na Bruntálsku, Krnovsku, v Karviné a v Třinci,“ upřesnil náměstek moravskoslezského hejtmana Martin Gebauer (ANO).

Aktuálně u nás chybí 150 stomatologů. Kraj se snaží tento problém pomáhat řešit, tato situace je dlouhodobě neudržitelná. Mimo jiné nedávno s městem Ostravou přispěl Ostravské univerzitě přes 14 milionů korun na podporu nového oboru zubní lékařství na lékařské fakultě.

Sdružené zdravotnické zařízení Krnov získá 15 milionů na zřízení zubních ambulancí na Bruntálsku a Krnovsku a zubní laboratoře. Nemocnice Karviná-Ráj dostane 5 milionů korun na pořízení dvou zubařských křesel včetně příslušenství a na zajištění zubní pohotovosti. Nemocnice Třinec požádala kraj o 1,019 milionu korun, aby mohla koupit nové stomatologické křeslo s příslušenstvím.

Spustit audio

Související