Moravskoslezský kraj se připravuje na očkování veřejnosti proti koronaviru

22. prosinec 2020 10:27

Na očkování veřejnosti proti koronaviru se v současnosti připravuje Moravskoslezský kraj. Potvrdil to hejtman Ivo Vondrák (ANO). Do konce ledna má do Ostravy dorazit téměř 14 tisíc vakcín.

Lidé se pak budou moci nechat naočkovat v 11 nemocnicích na území kraje. První skoro tisícovka vakcín podle Vondráka dorazí 28. prosince. Přednost dostanou zdravotníci ostravské fakultní nemocnice.

„Budou to zaměstnanci a pracovníci jednotek intenzivní péče, budou to naši záchranáři, kteří objíždí právě pozitivní pacienty. A samozřejmě potom budeme očkování rozšiřovat mezi další zdravotníky,“ doplnil hejtman.

Antigenní testy

Čtěte také

Více než 7 tisíc antigenních testů už provedla nemocniční zařízení v Moravskoslezském kraji. Lidé na ně můžou dobrovolně chodit od minulého týdne. Do konce roku mají testovací centra vyhodnotit celkem 40 tisíc odběrů. Testování ale v současnosti komplikuje vysoká nemocnost zdravotnického personálu.

„Nejsme schopni zajistit každého, kdo chce, ještě před Vánocemi, protože ty kapacity jsou omezené. Opětovný nárůst počtu nemocných zdravotníků nám komplikuje provoz testovacích center,“ dodal Vondrák.

Nejhorší index PES je v Ostravě

Index protiepidemického systému (PES) v Moravskoslezském kraji klesl o pět bodů na 85. Krajské skóre je aktuálně o devět bodů vyšší, než je republikový průměr. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví.

Nejhorší situace v regionu je podle indexu PES v okrese Ostrava-město, kde se skóre druhý den drží na 94 bodech. Jediným okresem v kraji, kde se index oproti pondělí zhoršil, je Frýdek-Místek. Skóre tam narostlo o pět bodů na 90.

V ostatních okresech se situace minimálně druhý den nezměnila. Na Opavsku činí index koronavirového rizika 85, na Karvinsku 84 a na Bruntálsku a Novojičínsku shodně 81 bodů. Podle indexu PES je situace v regionu zhruba stejná jako na konci října.

autoři: Petr Dušek , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související