Lidé se mohou nechat zdarma otestovat na koronavirus. Kde a jak se přihlásit?

15. prosinec 2020

Zatím na 19 místech v Moravskoslezském kraji se lidé od zítřka mohou nechat testovat na koronavirus. Zdarma jim tam zdravotníci udělají takzvané antigenní testy.

Sylvo, kde lidé najdou informace o tom, kdy a kde se nechat testovat?

Lidé musí na internet, na stránky Ústavu zdravotnických informací a tam se poměrně složitě proklikat přes portál nzip.cz přímo na rezervační systém, co je tedy důležité, je jeden centrální, celorepublikový, kde postupně přibývají zdravotnická zařízení, která testování budou provádět, jsou to v našem kraji většinou nemocnice, nebo laboratoře Agelu, případně také soukromé polikliniky anebo třeba Zdravotní ústav v Ostravě, těch míst je tedy zatím 19 a ne všechna ještě jsou propojená natolik, že je u nich spuštěný rezervační systém.

Já osobně jsem si to vyzkoušela na Zdravotním ústavu v Ostravě, kde v pravé poledne měli v registru ještě na zítřek volných 67 míst, na čtvrtek 137 míst, ale když jsem se proklikala na samotnou rezervaci na webu zdravotního ústavu, tak už mi to nabídlo volné termíny jen na čtvrtek, takže je otázkou, jak se vše daří propojovat. Řada nemocnic v Moravskoslezském kraji ještě v tuto chvíli v připojená není, třeba Frýdeckomístecká nemocnice bude testovat ve čtvrtek a už má plno, v Třinecké nemocnici jsou volné termíny v pátek a v pondělí, je to různé a těžko odhadovat, jak velký zájem lidí bude.

Budou přibývat i další místa

Čtěte také

Dá se to předpokládat, protože by se do systému mohli připojit i praktiční lékaři, alespoň po tom volá iniciativa Lékaři pomáhají v Česku, já jsem na jejich internetových stránkách našla mapu s několika desítkami zapojených ordinací v Moravskoslezském kraji, často jsou tam zubaři, ale je nutno říct, že tyto ordinace neslouží veřejnosti, testují své pacienty. Takže pokud byste se chtěli testovat u svých praktických lékařů, je nutné si zjistit, jestli testování vůbec dělají.

Má testování nějaké omezení?

Ano, plošné testování antigenními testy potrvá až do 15. ledna, lidé potřebují s sebou jen občanský průkaz a kartu z pojišťovny, testovat se mohou opakovaně, jednou za pět dnů, a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) dnes vyzval, aby toho využili hlavně ti, kteří chodí na návštěvy za lidmi do domovů pro seniory, kteří jsou velmi zranitelnou skupinou, na výsledky testů se čeká na místě a platí dva dny, vyšetření se nedělá u lidí, kteří v posledních 90 dnech covid-19 prodělali anebo těch, kteří v posledních pěti dnech antigenní nebo PCR test podstoupili.

Antigenní test
Spustit audio

Související