Moravskoslezský kraj umožní odlov rizikových jedinců chráněného vlka

8. září 2023 12:37

Osm útoků jen za srpen a desítky zabitých ovcí nahlásili na hejtmanství chovatelé na Jablunkovsku. Zvýšený počet útoků tam pozorují posledních několik let. Podle některých chovatelů nepomáhají ani elektrické ohradníky. A vlk už zaútočil i přímo v obci Hrádek. Kraj připravuje opatření, která umožní případný odlov problematických jedinců vlka.

„Každý večer jsme je naháněli domů a ráno zase zpátky na pastvu. Akorát tu noc jsem je nechal venku, protože jsme desinfikovali chlév. A tak to nastalo,“ vzpomíná Stanislav Kaleta. Je typický místní malochovatel. Ovce má hlavně pro svou potřebu. Letos přišel o poslední tři. „Říkají – my vás odškodníme. Vůbec nechápou, o čem to je,“ dodává.

Pan Kaleta bydlí na kopci u lesa. Vlk ale útočil i přímo v Hrádku. „Ta ovce byla až tady, jak je ten zelený plot,“ ukazuje mi místo jeden z domkařů. Zabitou ovci našli vedle hlavní cesty, mezi rodinnými domy takřka v centu obce.

„Argument, že vlk nezaútočil na člověka, neznamená, že se to nemůže stát,“ říká starosta Hrádku Robert Borski (STAN). Že se vlci přestali lidí bát, si myslí i starosta nedaleké Bystřice Roman Wróbel (nez.). „Nám se jeví z pohledu samospráv, že jedním z důvodů je absolutní ochrana vlka obecného,“ dodává.

Čtěte také

„Krajský úřad Moravskoslezského kraje v nejbližších dnech zveřejní návrh opatření obecné povahy, které umožní eliminaci problémových jedinců vlka. Toto opatření však neznamená bezprostřední povolení k odstřelu, je pouze jedním z možných řešení,“ vysvětluje mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Rizika a následná řešení bude vyhodnocovat vznikající pohotovostní štáb. Podle Jindřišky Jelínkové z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR bude rozhodující, jak jsou stáda zabezpečená například elektrickými ohradníky. „Pokud tam budou nějaká slabá místa, tak ten vlk nemůže být charakterizován jako problematický. Protože on vždycky má dost času, aby našel ta slabá místa,“ říká Jindřiška Jelínková.

Jen v srpnu chovatelé na Jablunkovska přišli o desítky ovcí. Přesný počet bude kraj znát až po podání všech žádostí o náhradu škody.

Spustit audio

Související