Moravskoslezský kraj zkušebně spustí chytrou karanténu

15. duben 2020 08:59

Zkušební provoz takzvané chytré karantény dnes odpoledne spustí Moravskoslezský kraj. Ostrý pak začne do konce týdne.

Čtěte také

S vytvářením vzpomínkových map u lidí pozitivních na koronavirus budou pomáhat i armádní medici. Ti budou pracovat s daty od mobilních operátorů a bank. S testovacími odběry pak pomůže mobilní armádní tým.

„Nastoupilo šest mediků z vojenského lékařství, kteří se přes víkend zaučovali v práci epidemiologa, dělali si první rozhovory s nemocnými. Ještě to nebylo zaznamenáváno, budeme proškoleni včetně mediků a začne zkušební provoz chytré karantény u nás v kraji,“ upřesnila ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

Zmapování pohybu

Základem chytré karantény je zmapování pohybu infikovaného člověka za posledních pět dní, a to podle údajů z mobilního telefonu a platební karty. Data, jejichž získání je podmíněné souhlasem nakaženého, poslouží technikům k sestavení mapy jeho pohybu. Hygienici pak nad ní s nemocným proberou, s kým se na různých místech potkal během posledních pěti dnů. Mapa by měla infikovanému člověku pomoci rozpomenout se.

V Moravskoslezském kraji bylo dosud zjištěno 679 případů potvrzené nákazy nemocí covid-19. Nejvíce nakažených evidují hygienici v Ostravě a okolí, a to 270. Na Frýdecko-Místecku je 151 případů, Karvinsko hlásí 107, Opavsko 83 a Novojičínsko 46 nemocných. Nejméně nakažených evidují na Bruntálsku – 22 případů. Celkem je pak v regionu 68 vyléčených.

autoři: Silvie Mikulcová , tif
Spustit audio

Související