Moučník královny Konstancie

Středeční vysílání Apetýtu se uskutečnilo v areálu kláštera Porta coeli v Předklášteří. A tak se s vámi rádi podělíme o recept na moučník královny Konstancie Uherské, která klášter v roce 1233 založila.  

Budete potřebovat:

  • 180 g hladké mouky
  • 120 g tuku na pečení
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • pár zrnek soli
  • lžičku citronové kůry
  • 1,5 polévkové lžíce citrónové šťávy

na náplň:

  • 2 větší jablka
  • 2 mrkve
  • 3 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů
  • polévkovou lžíci medu a citrónovou kůru

Postup:

  1. Nejdříve z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme v ledničce odpočinout asi půl hodiny.
  2. V mezičase si připravíme náplň. Nastrouháme jablíčka (nejlépe bez slupky), mrkev i citrónovou kůru. Také přidáme mleté vlašské ořechy, med a všechno spojíme.
  3. Odpočinuté těsto vyválíme na tenký plát a dáme do formy.
  4. Zbytek těsta budeme potřebovat na zakrytí moučníku.
  5. Těsto vyválíme, uděláme rádýlkem kruh, aby vznikl kulatý plát těsta a do něj malým vykrajovátkem vykrajujeme květinky.
  6. Pracujeme na pomoučeném válu, aby se těsto nepřichytávalo.
  7. Náplň rovnoměrně naneseme na těsto a zakryjeme vykrájeným horním dílem.
  8. Pečeme v předehřáté troubě zhruba na 170 stupňů asi 30 minut.

Související

  • Lněné slané sušenky

    Recept na lněné slané sušenky nám poslala posluchačka Božena z Ostrova u Macochy. Zdravé „křupání“ se u nich s chutí konzumuje u televize nebo odpolední kávy.

  • Jablečný koláč s rumovým přelivem

    Celý tento týden budeme v Apetýtu zvědavě nahlížet do talířů známých osobností známých svým kladným anebo nevšedním vztahem k jídlu.

  • Mrkváče

    V pondělních Babských radách jsme ve vysílání podrobně probírali mrkev, její zdravotní benefity jsou rozsáhlé.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?