Na chystané bohumínské ‚červené stezce‘ bude i kaple ve Skřečoni

22. květen 2018

Červenou stezku chystá bohumínská radnice. Turisty provede po budovách z červených cihel, které jsou pro město typické. Třeba ke kapličce na hřbitově ve Skřečoni, kterou město právě opravilo.

Kaplička na hřbitově ve Skřečoni je výraznou dominantou tohoto pietního místa. Je to typická červená stavba, kterých v Bohumíně stojí hodně.

„Obnovy se dočkalo zdivo, které už bylo hodně zašlé, ale také dveře. Ty zadní jsme nechali vyrobit úplně nové, protože tam byly nevzhledné umakartové, které se sem vůbec nehodily. Stávající vzhled se přibližuje tomu před sto lety, kdy kaplička vznikala,“ říká mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Nové dveře na skřečoňské kapli

Stavby z červených cihel jsou pro Bohumín typické – z červených cihel jsou mimo jiné i obě radniční budovy – a radnice v současnosti připravuje zajímavou turistickou novinku.

„Řekli jsme si, že by bylo pro lidi velmi zajímavé, kdyby si všechny ty stavby mohli projít. Pracovně té připravované stezce říkáme červená a provede lidi po dvanácti vytipovaných stavbách,“ přibližuje mluvčí.

Stezka povede přes všechny městské části, kde jsou i kostely a kapličky. A bude tam zahrnuta i čerstvě opravená skřečoňská kaple.

„Ale nebude to jenom o tom, že se lidé podívají po budovách. Budou u nich hledat i červené cihličky, na kterých bude vyryto nějaké písmeno. A když si obejdou všechna ta místa, tak z těch písmen získají tajenku,“ dodává Lucie Balcarová.

Stezku chce radnice otevřít v polovině léta.

autor: ada
Spustit audio