Na dvoře těšínského muzea vyrůstá sluneční zahrada. Děti tam budou zkoumat přírodu

9. srpen 2024

Které dítě by nechtělo mít přístup na zahradu, kde může všechno ochutnat a na všechno si sáhnout? V Českém Těšíně teď jednu takovou budují, a to na dvoře historické budovy Muzea Těšínska. Stojí za tím přírodovědkyně Daniela Turoňová, která má v muzeu na starost vzdělávací programy pro mateřské a základní školy.

„Děti znají tu přírodu víceméně z hřišť a z procházek s rodiči, ale to pod povrchem jim zůstává skryto. Učí se to často jen z obrázků a tady to uvidí na vlastní oči. Na spoustu věcí si budou moct sáhnout. Přibudou tady hmyzí domky, kořenové domky,“ popisuje na muzejním dvoře Daniela Turoňová.

„A takovým hřebem je naše bahenní kuchyňka, kde děti mohou krájet, vařit z těch nejlepších místních surovin, jako je kamení, hlína, listí nebo větvičky. Takže to bude ta legendární polívka, kterou skoro každý z nás někdy vařil. Rodiče často říkají dětem – nedělej to, nesahej na to a my jim právě říkáme – zapojte se do toho, hrajte si,“ dodává Turoňová.

Přírodovědkyně Daniela Turoňová v zahradě muzea

Jsme na muzejním dvoře, kde jsou staré kamenné náhrobky, sochy. Konají se tady kulturní akce a teď tady vzniká zahrada. Už jsou tady záhonky se zeleninou. „Máme tady kedlubny, mrkev, ředkvičky. Už předloni se nám tady podařilo vypěstovat meloun. A hlavně se nám daří bylinkám – je tady oregano, libeček, bazalka, majoránka,“ vyjmenovává přírodovědkyně.

„Bylo nám tady hlášeno, že budeme mít nezvyklou návštěvou nějakých lesních stvoření, ale to už si necháme na září,“ dodává tajuplně Daniela Turoňová s tím, že děti si počkají do září. Ale zvířecí obyvatelé vnitrobloku už sem chodí teď. Pro ptáky jsou tu pítka, viděli jich tu desítky druhů. A když se muzeum večer zavře, tak sem prý rády chodí toulavé kočky.

Spustit audio