Na hradě Hukvaldy po třech letech končí rekonstrukce renesančního paláce

6. říjen 2023 09:12

Hrad Hukvaldy chystá překvapení pro návštěvníky. Dostanou se do velkého zastřešeného prostoru takzvaného renesančního paláce, který byl původně sídlem a zázemím biskupů. Palác bude po rekonstrukci otevřený příští týden. Byli jsme se podívat na poslední fázi rekonstrukce.

Tesaři dokončují masivní dřevěné schody do druhé úrovně paláce. „Kdysi to byla velice reprezentativní omítnutá stavba, kterou vystavěl biskup Marek Khuen. Dokončena byla v roce 1555. Měla dvě patra dřevěných ochozů,“ říká průvodce Dalibor Vrána.

Nově vzniklá zastřešená část hradního jádra lidem rozšíří prohlídkový okruh. Novou možnosti pro návštěvníky budou i historické prohlídky a virtuální realita.

Čtěte také

„Aplikace, kterou budeme mít k dispozici, bude znázorňovat kovářské řemeslo, další část pak studnu – návštěvníci uvidí, jak ta studna vypadala dříve i s obsluhou, kterou prováděli vězni,“ dodává kastelánka hradu Kateřina Bordovská.

Tato rekonstrukce je součástí mezinárodní spolupráce se Slovenskem. „Revitalizace renesančního paláce je financována z programu Interreg Slovensko – Česká republika a je to vlastně program Remeslá a priemysel v muzeu, kdy vlastně Muzeum Beskyd Frýdek-Místek spolupracuje s Povážským muzeem v Žilině,“ potvrdila zástupkyně ředitelky Muzea Beskyd Frýdek-Místek Slavěna Jurčíková.

Nově zrekonstruovaná část hradu vyšla přibližně na 6,5 milionu korun. Hrad tak získá nový prostor pro kulturní akce nebo třeba konference. Návštěvníci ho poprvé mohou navštívit při slavnostním otevření 14. října.

Hrad Hukvaldy, renesanční palác
Spustit audio