Na jazzové vlně. Něžné melodie Micha Gerbera a ochutnávka z tvorby Dhafera Youssefa

23. srpen 2018
Barvy hudby

Představím vám něžné orientálně jazzové melodie kontrabasisty Micha Gerbera a následně ochutnávku hudební tvorby Dhafera Youssefa.

Michael Gerber je velmi známým bernským skladatelem a výjimečným kontrabasistou. Je zajímavé, že tento  nástroj, jež máme zafixovaný jako nenápadný doprovodný instrument, povýšil na vůdčí pozici, rozkvétá u něj do krásy. Má na to skutečně svůj vlastní styl a jeho kontrabas maluje krásné hudební obrazy.

Mich Gerber pochází z hudební rodiny, jeho matka je varhanice a otec houslista. Mich chtěl být původně malířem, ale nakonec šel v hudebních stopách svých rodičů a vystudoval konzervatoř. Dnes ho můžete potkávat zejména v Bernu, kde žije. Jeho hudební rozptyl zahrnuje krásné meditativní melodie, orientální rytmy i kombinace s názvuky taneční hudby.

Mich Gerber svou první desku vydal v roce 1997 a opravdu ihned zaujal pozornost v mezinárodním měřítku. Zjistil, že jeho zvuková obrazotvornost nachází odezvu a začal spolupracovat s bubeníkem Gertem Staublem, se kterým taky jezdí po koncertech. Gerbera si brzy všimli i další zvukoví experimentátoři, jako například zpěvačka Imogen Heap se kterou natočil několik skladeb.

Další vynikající muzikant, kterého v pořadu uslyšíte, pochází z Tuniska a jmenuje se Dhafer Youssef. Tento tuniský muezzin s loutnou a třemi přáteli, vytvořili v roce 2012 přelomovou nahrávku Abu Nawas Rhapsody, která překračuje dalece hranice známého jazzu.

Desku nesmírně obohatilo i to, že každý z hudebníků na nahrávce je z jiného koutu světa. Vysokovu přidanou hodnotou jejich hudby mělo také použití velmi buřičské poezie perského básníka Abu Nuwase, který ve své době provokatérsky shazuje tabu islámského učení důrazem na lásku a homosexuální z toho nevyjímaje. Píseň, kterou jsme do pořadu vybrali, je z alba Abu Nawas Rhapsody z roku 2010.

autor: Tereza Ghose
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.