Na Karvinsku kvůli koronaviru přiostřuje. Lidé ale omezení zpravidla chápou

2. červenec 2020 05:20

Česko odložilo roušky, lidé na Karvinsku a Frýdecko-Místecku je ale musejí nosit dál. Doly OKD se totiž staly největším ohniskem koronaviru v Česku, a tak pro tyto dva okresy nadále platí přísnější hygienická opatření. Jak jsme zjistili, tamní lidé to chápou. Zároveň se ale ptají, jestli situace musela dojít tak daleko.

„Zpřísněná opatření jsou nutná, to plně schvaluji. A mělo by se to ještě více zpřísnit, protože to bude pokračovat dále,“ říká třeba dvaašedesátiletý učitel Jiří. Spousta lidí v Karviné má strach z nákazy. Řada z nich tak uvažuje o testování. Patří mezi ně i pan Jan. „Už jsem na to testování chtěl. Měl jsem bolesti hlavy a tak, my staří lidé jsme zasažitelní a staří lidé umírají,“ dodává důchodce.

Čtěte také

Situaci bude dnes v Ostravě s hejtmanem kraje řešit ministr zdravotnictví. Problémy jsou třeba s testováním. Například lékař Lubomír Pacanovský musí své pacienty posílat do Ostravy. „V našich místních odběrových místech je teď obsazeno i už na dva týdny. Jediné, co funguje, tak to je Fakultní nemocnice Ostrava. Tam to jde dva až tři dny,“ popisuje lékař.

Čtěte také

Vytíženost odběrových míst potvrzuje i mluvčí krajské hygieny Petr Kopřivík. „Lidé nemůžou na testy, protože je plná kapacita testovacích míst,“ dodává.

Moravskoslezský kraj už a to reagoval rozšířením testovacích hodin ve Frýdku Místku, Havířově, Karviné-Ráji a v Třinci. Nově začne testovat znovu také novojičínská nemocnice.

Zastaví OKD těžbu?

Na Karvinsku také sílí hlasy, že by firma OKD po Darkovu měla zastavit těžbu i na dalších dolech. „To nevyřešíme názorem, diskuzí. Je to třeba řešit striktními a velmi tvrdými opatřeními,“ požaduje například primátor Havířova Josef Bělica (ANO).

Koronavirus zasáhl kromě dolu Darkov také doly ČSM-Sever a ČSM-Jih, včera se zkušebně testovalo také na dole ČSA. OKD opakovaně potvrdilo, že má připravené různé scénáře dalšího postupu včetně případného dalšího zastavení těžby, ale že rozhodující bude doporučením hygieniků. Zástupci OKD se dnešní schůzky s ministrem zdravotnictví mají účastnit.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související