Přísnější režim začal platit na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Hygienici chtějí zabránit dalšímu šíření koronaviru

30. červen 2020 06:10

V části Moravskoslezského kraje platí ode dneška přísnější opatření, která souvisí s šířením nemoci covid-19. Týká se to hlavně Karvinska a Frýdecko-Místecka. Na jednu hromadnou akci tam nemůže přijít více než 100 lidí, platí zákaz návštěv ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Omezený je provoz restaurací a hlavně dál platí nutnost nosit roušky. Všude ve vnitřních prostorách a ve veřejné dopravě.

Restaurace a další provozovny stravovacích služeb budou muset mít od 23:00 do 08:00 zavřeno, a to i venkovní prostory. „V ranních hodinách jsme udělili výjimku pouze zdravotním zařízením, sociálním službám, věznici a hotelovým restauracím,“ řekla ředitelka KHS Pavla Svrčinová.

„Novinkou je, že u výrobních podniků, které mají vícesměnný provoz, požadujeme v co největší míře oddělení jednotlivých směn,“ řekla Svrčinová. KHS také určila závazná pravidla pro dětské tábory, kterých bývá na Frýdecko-Místecku nejvíce. V jídelnách například musí být dezinfekce a jednorázové ručníky, děti si nebudou moct samy vařit.

Zdroj: ČTK

Čekali jsme to, tak reagovala většina oslovených obyvatel Orlové na Karvinsku. Ať už se k tomu staví jakkoliv, shodují v tom, že už to trvá příliš dlouho a je to úmorné.

„Je to šílené, protože nemůžu dýchat, jsem alergik. Je to strašně těžké. Když sundám roušku, je to jako když vyjdu z vězení. Ale asi jsou ta opatření svým způsobem správná, i když ty roušky prý nechrání,“ říká jedna z námi oslovených obyvatelek Orlové.

Více než jinde v okolí tady potkáte lidi, kteří nosí roušku přímo na ulici, kteří ji vůbec nesundávají. „Mi to nevadí,“ říká jeden starší pán.

A pak je tady velká skupina lidí, kteří jsou hodně naštvaní. „Pootevírali hospody, pootevírali hranice a nás tyranizují. Proč otevírali hospody, když vědí, že je zle?“ ptá se jedna z obyvatelek.

Právě Karvinsko a Frýdecko-Místecko jsou momentálně největšími ohnisky nákazy v celé republice. Hygienici ani ministerstvo zdravotnictví zatím ale nezvažují izolaci anebo uzavření těchto regionů.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související