Na Krnovsku a Opavsku se daří obecním knihovnám

28. červenec 2005

Na pomezí Krnovska a Opavska se podařilo zachránit systém, který drží nad vodou místní obecní knihovny. Zatímco v některých obcích knihovny beznadějně zanikly, zejména kvůli nedostatku peněz a ochotných lidí, tady to neplatí. Nejde přitom o nic složitého.

Mezi Opavou a Krnovem vznikl před lety široko daleko ojedinělý nápad: dát znovu dohromady okolní vesnice, založit společný fond a knihy si navzájem vyměňovat. Je to velmi jednoduché a zejména starší lidé mají šanci dostat se i k těm nejnovějším knihám.

"Výsledek je ten, že jsme vlastně rekonstruovali naši knihovnu. Já osobně to hodnotím jako velmi slušnou úroveň a zájem o ty knihy je," říká starosta obce Úvalno Vítězslav Odložilík.

Logo

Starosta nedalekých Holasovic Jindřich Dobřecký potvrdil, že regionální knihovna sídlí právě tady. Podařilo se zde udržet i paní knihovnici z minulých let. "Dnes máme centralizovaný nákup knih pro třináct obcí, celkem 23 knihoven, které obsluhujeme. Je to vlastně záchrana knihovnického systému v daném regionu. V poslední době i stát takovým knihovnám, které vykonávají regionální funkci, přispívá, takže ta tíha není jen na obcích."

Oba starostové se shodli v tom, že je to možná obyčejný detail, který se ale vyplatil. Systém funguje a je rozhodně levnější, než kdyby musela každá vesnice zaplňovat regály vlastními knihami. Regionální knihovna Pavla Křížkovského je v Moravskoslezském kraji jedním z mála podobných a hlavně bezproblémových projektů.

autor: mrk
Spustit audio