Na lymfodrenáž choďte pouze do certifikovaného zařízení, radí lékařka

5. březen 2017

Otoky kazí estetický dojem, mohou být bolestivé a být známkou vážného onemocnění. Lékaři jim odborně říkají lymfedémy a varují před jejich podceňováním. Jaké jsou jejich příznaky a co lze dělat v rámci prevence?

Lymfedém je otok způsobený poruchou odtoku průhledné tekutiny lymfy. Může se vyskytovat na dolních i horních končetinách. Nejčastěji postihuje pacienty po chirurgických zákrocích, po léčbě nádorového onemocnění, po úrazech, ale také pacienty s poruchami žilního systému.

Existují dva druhy lymfedému - primární a sekundární

„Primární je vrozený, způsobený genetickou poruchou ve vývoji lymfatických cév. Cévy mohou částečně nebo úplně chybět, anebo jsou nefunkční. Sekundární lymfedém vzniká druhotně následkem uzavření nebo přerušení lymfatických cest a uzlin. K tomu dochází například po chirurgickém zákroku jejich přeřezáním,“ popisuje doktorka Sylva Zajícová.

Lymfedém je zpočátku nebolestivý, pacienti pouze popisují pocit těžkých končetin. Bolestivý je až v pozdějším stadiu, kdy už otok utlačuje okolní tkáň a periferní nervy. Při výskytu otoku je vhodné vyhledat lékaře, protože je důležité zjistit příčinu otoku. Ne každý otok je nutně lymfedém.

Lymfatický otok je zpočátku bledý, měkký a bývá asymetrický. V místě otoku lze prstem na kůži vytlačit malý důlek. Postupně ale dochází k tuhnutí podkoží a otok začíná být tuhý. Podle závažnosti můžeme rozdělit lymfedém do čtyř stupňů. V první fázi je lymfatická drenáž narušena, ale ještě nedochází ke klinicky viditelnému otoku. U druhé fáze se při přetížení končetiny otok přechodně objeví, ale zase zmizí. V třetí fázi už vidíme trvalý otok a ve čtvrté fázi hovoříme o elefantiáze neboli sloní noze.

Jednou z možností léčby je fyzikální terapie

„Nejsme schopni lymfedém úplně vyléčit. V horších stádiích se lymfa nemá jak vrátit z končetiny nahoru směrem k srdci, protlačuje se přes kůži a vznikají puchýře naplněné lymfou. Je to chronické onemocnění a my můžeme pouze zabránit jeho rozšiřování,“ říká doktorka Zajícová. Relativně novinkou v léčbě lymfedému je lymfotaping. Jedná se o speciální pásky, které jsou nalepovány na kůži a aktivují se tělesnou teplotou.

Mezi obecná doporučení, která pacient může dělat sám doma, patří omezení dlouhého stání a sezení. Pomoci může i jóga. Ideální je udržovat nohy nahoře, propínat je a cvičit v oblasti kotníků. Při dlouhém cestování v autě je dobré dělat častější přestávky, při cestování v letadle se procházet v uličce. Pokud máme sedavé zaměstnání, doporučuje se mít nohy na stoličce, abychom působili proti gravitaci.

Lymfatická masáž (ilustrační foto)

Dalším pomocníkem při léčbě jsou lymfodrenáže

Nejdůležitějším bodem tohoto procesu je uvolnění spádových uzlin. Nesprávně provedená lymfodrenáž může vést k významnému poškození pacienta.

„Často vídáme, že se k nám dostanou pacienti, u kterých nebyly uvolněny spádové uzliny a u kterých došlo pouze k přesunu lymfedému. Pokud měli otoky dolních končetin, tak se jim pouze přesunuly do podbřišku, což je ještě horší. Z toho důvodu bych vždy vybírala certifikované zařízení, kde mají lymfologa a kde jsou sestry vyškoleny kurzem vedeným při ministerstvu zdravotnictví,“ uzavírá doktorka Zajícová.

autoři: š.iva , Andrea Černá
Spustit audio